BLOEMENBUREAU HOLLAND

Afzet bloemen en planten groeit 45 procent in tien jaar

Leiden, 14 oktober 2003

De sierteeltsector zal de komende tien jaar spectaculair groeien. Verwacht wordt dat de afzet van snijbloemen en potplanten in 2012 vijfenveertig procent hoger ligt dan nu het geval is. Dat blijkt uit de jongste prognoses van Bloemenbureau Holland dat elke twee jaar de ontwikkelingen in de sierteeltsector doorlicht. De komende vijf jaar groeit de afzet van de sector al twintig procent.

In geld uitgedrukt ziet Bloemenbureau Holland de afzet via 6 miljard euro in 2007 tot 7,4 miljard in 2012 toenemen. Die groei komt vooral voor rekening van Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook de nieuwe EU-landen zullen de komende jaren veel meer bloemen en planten uit Nederland laten komen.

Bloemenbureau Holland baseert zijn prognoses op basis van de verwachtingen in 26 landen, die samen goed zijn voor 97 procent van de afzet. Daar zitten volwassen markten bij als buurlanden Duitsland en Frankrijk, maar ook veel groeimarkten zoals Oost-Europa, Rusland en China. Omdat de traditionele markten al optimaal worden bediend zullen die de komende tien jaar het minste groeien. Maar de nieuwe des te meer. Daarmee versterkt ons land zijn dominante positie op de wereldmarkt met als gevolg dat ons marktaandeel voor snijbloemen in 2007 40,2 procent bedraagt, een groei van ruim één procentpunt. Voor potplanten wordt in 2007 een marktaandeel in Europa gerealiseerd van 44,7 procent, een toename van 2,8 procentpunten.

Haar ijzersterke positie dankt de Nederlandse bloemisterij aan het feit dat zij door de jaren heen een betrouwbare leverancier is gebleken, die het gehele jaar door een breed assortiment van uitstekende kwaliteit tegen een goede prijs kan aanbieden. Om dat vol te houden is continue innovatie en verdere specialisatie in de keten nodig. De Nederlandse sierteeltsector wordt daarin al jarenlang als internationale trendsetter gezien. Niet alleen op het gebied van teelttechnieken, maar ook als het gaat om logistieke concepten, marktbewerking, prijsvorming en distributie.

In de Nederlandse bloemisterij werken op het ogenblik 96.000 mensen.