DOKTERS VAN DE WERELD

Geen toegang voor ambulances in Gaza-strook

Sinds het begin van de militaire operaties door het Israëlische leger in Rafah, Gaza-strook, is het onmogelijk voor ambulances van de Palestijnse Halve Maan om eerste hulp te bieden aan de gewonden in de vluchtelingenkampen. Zo constateert het medisch team van Dokters van de Wereld / Médecins du Monde ter plekke aanwezig in de Gaza-strook.

De inval van het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp Rafah, ten zuiden van de Gaza-strook heeft sinds donderdag 9 oktober aan 8 personen het leven gekost. Zestig personen zijn gewond geraakt. Het is onmogelijk voor de ambulances om toegang tot het gebied te krijgen en bijstand te verlenen aan de gewonden.

In de nacht van 10 op 11 oktober reed een ambulance van de Palestijnse Halve Maan het vluchtelingenkamp binnen om een gewonde medische hulp te verlenen, maar zodra het personeel uitstapte, werd zij door het Israëlische leger onder vuur genomen. De ambulance was duidelijk herkenbaar door de zwaailichten.

De militaire operaties in de Gaza-strook gaan gepaard met een blokkade waardoor het gebied in vieren is gedeeld. Rafah is hierdoor geïsoleerd van de rest van de Gaza-strook. Deze maatregelen hebben een direct gevolg voor de toegang tot zorg van de bevolking. Het enige ziekenhuis waar gewonden naar toe kunnen worden gebracht is het Abu Yusef Al Najar ziekenhuis, dat 50 bedden bezit. Dit ziekenhuis heeft de afgelopen dagen veel patiënten binnen gekregen zonder de mogelijkheid om patiënten naar de nabij gelegen ziekenhuizen te brengen in Khan Ynis op 3 km afstand en het Nasser ziekenhuis op 7 km afstand.

Door deze blokkades en de weigering om toestemming te verlenen aan ambulances om patiënten te transporteren naar andere ziekenhuizen, is er geen adequate zorg voor de slachtoffers.

Dokters van de Wereld / Médecins du Monde bekritiseert de beperkingen op hulp voor slachtoffers en toegang tot zorg. Deze beperkingen zijn een schending van het Internationaal Humanitair Recht.