Gemeente Den Haag

oktober 2003
Cd-rom voor groep 7 of 8 basisschool vandaag gepresenteerd (9 oktober)

Vandaag hebben wethouder Ries Smits en gemeenteraadslid Tineke van Nimwegen de eerste cd-rom `Wie is de baas van Den Haag?' aangeboden aan de leerlingen van groep 8 van basisschool `De Vlieger ' in Den Haag. Met deze cd-rom kunnen leerlingen van groep 7 of 8 op een speelse manier kennis maken met de lokale democratie. De cd-roms zullen in najaar 2003 en 2004 op alle basisscholen van Den Haag worden verspreid.

De cd-rom past bij de doelstelling van het gemeentebestuur om (jonge) inwoners te betrekken bij het bestuur van de stad: "Den Haag, dat we zijn allemaal". Vanuit het idee `jong geleerd, oud gedaan" is deze cd-rom ontwikkeld. De cd-rom bestaat uit twee onderdelen: een module dat elk kind individueel op de pc kan doen, op school of thuis. Via een virtuele rondreis door Den Haag met als gids de Haagse ooievaar (stem van Gouden Kalf winnaar Tygo Gernandt) wordt uitgelegd hoe het stadsbestuur werkt en hoe inwoners daar invloed op hebben. Twaalf aansprekende locaties in Den Haag worden bezocht zoals Scheveningen, het Binnenhof en het Stadhuis. Op een aantal locaties legt de ooievaar met behulp van filmpjes de werking van lokale democratie uit. Bij ieder afgerond onderdeel mogen de kinderen `als beloning' een spel spelen, bijvoorbeeld het redden van drenkelingen uit zee bij Scheveningen.

Een tweede onderdeel moet in groepsverband worden uitgevoerd. Met behulp van de cd-rom kunnen leerlingen gezamenlijk een voorstel bij de gemeente tot verbetering van omgeving rond hun school indienen. Een bezoek aan de raadscommissie die hun voorstel in behandeling neemt kan de afronding vormen van het leerproces.