Gemeente Stede Broec 14-10-2003
'Halter in Balans' gaat van start

Na een aantal maanden van voorbereiding is het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma (RES) voor Noord-Kennemerland en Westfriesland daadwerkelijk gestart. Het programma heeft de symbolische naam Halter in Balans. Een balans vinden in het wonen en werken in de regio is het doel van dit stimuleringsprogramma. Halter in Balans wil binnen 5 jaar 7.000 extra arbeidsplaatsen in het gebied erbij krijgen. De provincie Noord-Holland, 12 gemeenten en de Kamer van Koophandel hebben voor dit doel jaarlijks een bedrag van ? 850.000 beschikbaar gesteld.

Projecten die nieuwe werkgelegenheid creëren of bestaande werkgelegenheid in stand houden en die een regionale uitstraling hebben, voldoen aan de belangrijkste eisen van Halter in Balans. Een aanvullende subsidie voor zo'n project kan dan aangevraagd worden. De stuurgroep van Halter in Balans, waarin naast de lokale overheden ook het georganiseerd bedrijfsleven van het HAL-gebied (FBH) en Westfriesland (WBG) is vertegenwoordigd, beoordeelt de aanvragen.

Balans in wonen en werken
Veel inwoners van de regio's Noord-Kennemerland en Westfriesland reizen dagelijks naar hun werk in en rond Amsterdam. Er zijn te weinig geschikte arbeidsplaatsen in het gebied zelf. De capaciteit van het wegennet is onvoldoende om de circa 67.000 autoforensen dag in dag uit in de spitsuren te kunnen laten doorrijden. In de afgelopen jaren zijn er duizenden huizen gebouwd maar de infrastructuur is niet op tijd aangepast en de groei van de werkgelegenheid loopt niet in de pas met de toename van het aantal inwoners. Kortom, de balans is zoek.

Start gemaakt
Voldoende werkgelegenheid in de regio is eigenlijk het enige waar het in dit gebied aan schort want het is hier prettig wonen en goed recreëren. De economie staat in verhouding tot andere regio's stevig in zijn schoenen, de bedrijven en de werkmentaliteit van de mensen hebben tot ver in de omtrek een goede reputatie. Het is zaak om nieuwe bedrijvigheid te stimuleren of aan te trekken van elders, de scholingsmogelijkheden op MBO en HBO niveau te vergroten, de agribusiness meer ruimte te geven en het toerisme nieuwe kansen te bieden. Met het laatste is al een start gemaakt. Deze zomer is men in het waterrijke Westfriesland begonnen met de verhuur van fluisterboten. Halter in Balans heeft aan dit project een financiële bijdrage geleverd.

Wie een concreet projectidee heeft dat bijdraagt aan de doelstellingen van Halter in Balans wordt uitgenodigd contact op te nemen met de programmamanager Jacob Avis of de projectmanager Pim van Herk, tel. 072 512 71 02, fax 072 512 71 82, e-mail info@halterinbalans.nl of surfen naar www.halterinbalans.nl