Ingezonden persbericht


Persbericht Amsterdam 14 oktober 2003

Amsterdam Anders/De Groenen keuren initiatief van CDA-er Ten Hoopen om kraken te verbieden af.

De Fractie Amsterdam Anders/De Groenen is het niet eens met voorstellen van CDA-er Ten Hopen om het kraken van bedrijfsruimten en woonhuizen te verbieden. Volgens Amsterdam Anders/De Groenen is niet het kraken een probleem maar de, in tijden van toenemende woningnood, groeiende leegstand in Nederland. De partij draagt het kraken een warm hart toe en ziet het als een goed middel om schrijnende leegstand en speculatie tegen te gaan.

Ten Hoopen stelde afgelopen donderdag voor het kraken van bedrijfspanden te verbieden en streeft naar een volledig verbod van kraken. Als reden voor het verbod wijst de CDA-Parlementarier op feesten die door professionele buitenlandse criminele organisaties worden georganiseerd. Die buitenlanders komen steeds vaker naar Nederland, omdat het kraken in de omliggende landen wordt bemoeilijkt, volgens ten Hoopen.

Volgens de fractie van Amsterdam Anders/De Groenen in de gemeenteraad zijn de redenen die Ten Hoopen aanvoert voor het verbod lariekoek: Criminele organisaties houden zich verre van het kraken van panden. Kraken trekt de aandacht van politie en justitie. Daarbij hebben de lokale overheid en de politie nu al voldoende middelen om een illegaal housefeest aan te pakken. Dit staat geheel los van de vraag of het een gekraakte of een gehuurde ruimte betreft. Ook klopt het niet dat een eigenaar van een kraakpand geen mogelijkheden zou hebben om iets aan die gekraakte status te doen. Als een eigenaar redelijkerwijs kan aantronen dat hij een nieuwe bestemming voor het pand heeft, kan hij altijd de rechter om een ontruimingsbevel vragen.

In de huidige situatie wordt een pand niet langer tegen kraken beschermd als het langer dan een jaar leegstaat. De eigenaar kan zijn pand laten ontruimen, door een onderbouwd plan aan de rechter voor te leggen. Dat een pand na een jaar niet meer beschermd wordt is een goede zaak. Daardoor worden eigenaren aangespoord hun panden niet te lang leeg te laten staan en wordt verpaupering van buurten juist voorkomen.

In onze ogen kraakt niemand voor zijn plezier, maar uit nood. Als je het kraken wilt tegengaan doe je dat door voldoende huisvesting voor alle inkomensgroepen te realiseren. Het is voor ons onbegrijpelijk dat het CDA wel iets aan het kraken wil doen, maar voorstellen om de kamernood in de grote steden effectief aan te pakken blokkeert. (Het CDA stemde onlangs tegen de invoering van huursubsidie voor onzelfstandige wooneenheden.)

Ons inziens is wonen een recht. Dit gaat boven het eigendomsrecht wanneer dat misbruikt wordt om middels leegstand de prijs van woningen op te drijven.


---