Openbaar Ministerie

Den Haag, 14 oktober 2003

Opnieuw aanhoudingen in Moordrecht

Politie Hollands Midden heeft op maandag 13 oktober opnieuw twee jongeren uit Moordrecht aangehouden op verdenking van meerdere gewelddadige feiten dit jaar en vorig jaar. Zij worden verdacht van onder meer het gooien van stenen naar politieagenten en voorbijgangers, het vernielen van (leegstaande) huizen en het bekladden van het gemeentehuis. Beiden zijn met een dagvaarding voor de kinderrechter heengezonden.

Vorige week had Politie Hollands Midden elf jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar aangehouden op verdenking van dezelfde feiten. Vier van hen worden bovendien verdacht van brandstichting in de woning van de burgemeester van Moordrecht.
Al eerder - in de week van 30 september - hield de politie in deze zaak negen jongeren aan op verdenking van dezelfde feiten. Van die negen worden er vier verdacht van de brandstichting in de woning van de burgemeester.

Op dit moment zitten er in verband met deze zaak zes minderjarige jongens in de leeftijd van 14 tot 18 jaar en drie meerderjarige jongens in de leeftijd van 18 tot 24 jaar in voorlopige hechtenis. Afgelopen week heeft de rechter-commissaris en/of de raadkamer van de Haagse rechtbank de voorlopige hechtenis van drie minderjarigen en twee meerderjarigen geschorst. In totaal zeven minderjarigen zijn met een dagvaarding heengezonden. Over het motief bestaat nog geen duidelijkheid, uit de verhoren komt naar voren dat verveling een rol zou hebben gespeeld.

Het onderzoek loopt nog. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen worden verricht.