Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

ziekenhuiszorg"

13-10-2003

RVZ-advies "Marktconcentraties in de ziekenhuiszorg"

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA/MESO2418071

13 oktober 2003

Hierbij bied ik u het advies Marktconcentraties in de ziekenhuiszorg en de bijbehorende achtergrondstudies Kiezen in de gezondheidszorg en Marktconcentraties in de ziekenhuissector aan. Dit advies is op 2 oktober jongstleden door de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) aan mij aangeboden.

Het rapport constateert dat de afgelopen jaren veel ziekenhuizen zijn gefuseerd en bespreekt daarbij vragen over het marktresultaat van grotere ziekenhuizen en keuzemogelijkheden voor cliënten en zorgverzekeraars. In het advies stelt de RVZ vast dat voor cliënten een optimale spreiding van behandelmogelijkheden en zorgverlening van groter belang is dan de omvang van ziekenhuizen. De overheid moet die optimale spreiding bevorderen en bewaken.

Mijn eerste indruk is dat het rapport op een evenwichtige manier inzicht geeft in de vraagstukken op het gebied van concentratie en spreiding van de ziekenhuiszorg. Op vrijdag 26 september heb ik aan de Kamer een brief gestuurd met mijn beleidsstandpunt bereikbare ziekenhuiszorg. De voorstellen van de RVZ sluiten op hoofdlijnen goed aan bij dit beleidsstandpunt.

Conform artikel 24 uit de Kaderwet adviescolleges, zal ik binnen drie maanden mijn standpunt aan u doen toekomen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Kamerstuk,

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=20381