Gemeente Den Haag

oktober 2003
Wwb vereist nieuwe gemeentelijke verordeningen (10 oktober)

Het College van BenW heeft gekozen voor een zorgvuldige en gefaseerde invoering van de Wet werk en bijstand (Wwb). Een aantal regelingen op het gebied van premies voor uitstroom naar werk en minimabeleid wordt al per 2004 veranderd.

De Wet werk en bijstand (Wwb) die per 1 januari a.s. van kracht wordt, heeft veel consequenties voor de gemeente Den Haag en haar burgers. De nieuwe wet geeft gemeenten volledige financiële verantwoordelijkheid in het verstrekken van bijstandsuitkeringen en meer beleidsvrijheid in het begeleiden van uitkeringsgerechtigden naar betaald werk. Tegelijk zijn met de wet mogelijkheden voor de gemeente om categoriaal armoedebeleid te voeren afgeschaft. Om de invoering in de gemeente Den Haag soepel te laten verlopen wordt zoveel mogelijk voor een geleidelijke invoering gekozen. Een aantal regelingen wordt in 2004 al veranderd; andere worden vanaf 2005 van kracht. Aan de gemeenteraad worden vandaag drie verordeningen aangeboden die volgens de Wwb op 1 januari 2004 moeten ingaan. Die gaan over `Premies om de uitstroom naar (deeltijd)arbeid te bevorderen' over het `Gemeentelijk minimabeleid'en over ` Toeslagen en verlagingen'.

Premies voor Haagse werklozen die baan vinden
BenW stellen de gemeenteraad voor om vanaf 2004 een uitstroompremie te betalen aan bijstandsgerechtigden die een volledige baan accepteren. Het college verwacht dat de premie in 2004 voor 1200 werklozen een extra prikkel zal zijn om te gaan werken.

Stimulering van uitstroom door premies is vanaf 1 januari 2004 mogelijk door de Wwb. In de nieuwe wet staat uitstroom voorop. Gemeenten kunnen een eenmalige premie toekennen als een bijstandsgerechtigde een baan aanvaardt. Het Haagse college benut die mogelijkheid door twee premies in te stellen.

De uitstroompremie van 500 euro is bedoeld voor mensen die minstens zes maanden een bijstandsuitkering of een Ioaw- of Ioaz-uitkering ontvangen en een arbeidsovereenkomst hebben voor minimaal zes maanden. Zij moeten met hun baan volledig in hun onderhoud kunnen voorzien. Ook gesubsidieerde werknemers met een Wiw- of ID-baan kunnen deze premie krijgen als zij een ongesubsidieerde baan vinden waarmee zij in hun onderhoud kunnen voorzien.

Een premie van 250 euro wil het college toekennen aan uitkeringsgerechtigden die een deeltijdbaan vinden, omdat daarmee de kans op een volledige baan wordt vergroot. Ook dan moet de uitkeringsduur minimaal zes maanden zijn en de arbeidsovereenkomst voor minimaal zes maanden gesloten zijn. De premies worden opgenomen in de premieverordening Wwb.

Naast de premie wordt aan mensen die op een traject naar werk zitten, en waarbij uitzicht op uitstroom bestaat, op individuele basis een vrijlating van inkomsten uit deeltijdwerk gegeven. De huidige periodieke premies vervallen per 1 januari 2004 omdat de Wwb het verbiedt deze periodiek premies nog langer uit te keren.

Minimabeleid: Ooievaarspas blijft, Ooievaarsfonds verdwijnt De Wwb verbiedt gemeenten een zogenaamd categoriaal inkomensbeleid te voeren. Dat betekent dat financiële ondersteuning aan groepen mensen niet meer mag. De Ooievaarspas, als middel tot het bevorderen van maatschappelijke participatie, mag wel blijven bestaan. Voorzieningen uit het OoievaarsFonds zoals de schoolfondsen, het sport- en cultuurfonds en de vergoeding voor de aanvullende ziektekostenpremie verdwijnen per 1 januari 2004. De wet maakt een uitzondering voor mensen boven de 65 jaar. Den Haag gaat voor deze groep een apart fonds oprichten. De Wwb legt sterk de nadruk op het maatwerk dat alleen door middel van de individuele bijzondere bijstand mogelijk is. Vanaf volgend jaar kunnen Hagenaars de kosten voor schoolgaande kinderen via de bijzondere bijstand vergoed krijgen. Sport en cultuur zullen zoveel mogelijk worden ondergebracht in het aanbod van de Ooievaarspas. Daarnaast ontvangen Hagenaars die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten zonder uitzicht op werk, een langdurigheidstoeslag.

Bijstandsnorm gewijzigd voor samenwonend, verzorgend familielid De aanpassingen in de verordening toeslagen en verlagingen zijn vooral van technische aard. Samenwonende bloedverwanten van wie de een de ander verzorgt, krijgen beiden recht op bijstand voor alleenstaanden. Deze regeling was ook al van toepassing op mensen die samenwonen, maar geen familie van elkaar zijn.