Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

14-10-2003

Sociaal-Wetenschappelijke Raad van de KNAW pleit voor betere toegankelijkheid sociaal-wetenschappelijke gegevensbestanden

De gegevensbestanden waar sociaal-wetenschappelijke onderzoekers mee werken, moeten beter beschikbaar en toegankelijker worden gemaakt. Er dient een aantal 'expertisecentra' bij Nederlandse onderzoeksinstellingen te komen en een landelijk centrum voor datadiensten, waarin de aanbieders van gegevens worden samengebracht. Deze aanbevelingen staan in een advies over een nieuwe en verbeterde data-infrastructuur voor de sociale wetenschappen, dat is opgesteld door de Sociaal-Wetenschappelijke Raad (SWR-KNAW).

De laatste twee decennia zijn sociaal-wetenschappelijke onderzoekers, vooral vanwege de vooruitgang in de ICT, de verbeterde onderzoeksmethoden en -technieken, en de internationalisering van het verzamelen en hergebruik van gegevens, veel intensiever gaan werken met bestaande gegevensbestanden. De huidige professionele data-aanbieders in Nederland zijn onvoldoende in staat tegemoet te komen aan de toegenomen en anders gerichte vraag naar gegevens door de onderzoekers. Daarom zou er een landelijk centrum voor datadiensten moeten komen waarin de expertise van bestaande data-aanbieders als het Wetenschappelijk Statistisch Agentschap van NWO, alsmede het Steinmetz-archief en het Nederlands Historisch Data Archief van het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (NIWI-KNAW) wordt gebundeld en verder wordt uitgebouwd.

Daarnaast meent de SWR dat er 'expertisecentra' rond diverse sociaal-wetenschappelijke thema's moeten worden opgebouwd bij Nederlandse onderzoeksinstellingen. Bij deze 'expertisecentra' dienen gegevensbestanden beschikbaar en toegankelijk te worden gemaakt voor sociaal-wetenschappelijke onderzoekers die zich specialiseren op die thema's.

Noodzakelijk is dat het landelijke centrum voor datadiensten met de 'expertisecentra' een netwerk vormt. De SWR beveelt aan dat de Akademie en NWO op korte termijn een wetenschappelijke stuurgroep oprichten die de vorming van dit netwerk stimuleert.

Het bestuur van de KNAW heeft inmiddels besloten het SWR-advies nauw te betrekken bij de toekomstbepaling van de verschillende onderdelen van het op afzienbare termijn in de huidige vorm op te heffen Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (NIWI-KNAW).

Het bestuur neemt zich voor op korte termijn in overleg te treden met NWO over de aanbeveling inzake een landelijk centrum voor datadiensten.

Het advies Networked Data Services; Towards a Future Data Infrastructure for the Social Sciences in the Netherlands (september 2003) is te bestellen bij Edita-KNAW, tel. 020-5510780, e-mail edita@bureau.knaw.nl, en het is als pdf te vinden op http://www.knaw.nl/cfdata/publicaties

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl