EVD


Italië: herziening vennootschapsrecht

---

Het Italiaanse vennootschapsrecht ondergaat ingrijpende wijzigingen. De società a responsabilità limitata (s.r.l.), de Italiaanse tegenhanger van de BV, moet aantrekkelijker worden voor het midden- en kleinbedrijf. Op 1 januari 2004 treedt het nieuwe vennootschapsrecht in werking.
De bedrijfsstructuur van de meeste Italiaanse bedrijven werd in toenemende mate gezien als een onneembare horde voor internationaal opererende bedrijven.
In het huidige vennootschapsrecht bestaat relatief weinig verschil tussen een società a responsabilità limitata (s.r.l.) en de società per azioni (SpA), de Italiaanse tegenhanger van de NV. De nieuwe wet bevat voorschriften die specifiek voor de s.r.l. zijn. De nieuwe s.r.l. is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, toegesneden op de behoeften van kleine en middelgrote bedrijven. De wetgever heeft het aantal voorschriften beperkt gehouden en wil daarmee veel ruimte laten voor eigen statutaire bepalingen. De SpA wordt de rechtspersoon voor grote bedrijven, met een aandelenkapitaal dat op de beurs wordt verhandeld. In de nieuwe wet hebben de oprichters van een bedrijf de vrije keus van de rechtspersoon. Afgezien van een minimum gestort kapitaal gelden geen andere kwantitatieve eisen.

Società a responsabilità limitata
Voor de oprichting van een s.r.l. is een minimum kapitaal nodig van 10.000 euro. Als de onderneming slechts één aandeelhouder heeft, moet het maatschappelijk kapitaal volledig worden volgestort. Bij meerdere aandeelhouders moet ten minste 25 procent worden gestort. Ook worden de mogelijkheden van de inbreng van de aandeelhouders verruimd. Vanaf 1 januari 2004 kunnen ook diensten, werkzaamheden of andere economisch meetbare elementen worden ingebracht. Deze vorm van inbreng moet door een bankgarantie worden afgedekt. Via statutaire bepalingen bestaat ruimte om de samenstelling van een groep aandeelhouders eenvoudig te wijzigen. Verder is voorzien in bescherming van minderheidsaandeelhouders door verbeterde toegang tot bedrijfsdocumenten. Ook heeft een aandeelhouder meer gelegenheid zijn aandelen te koop aan te bieden. De nieuwe wet beoogt de administratieve lasten van kleine bedrijven te verlichten en de kwaliteit van de berichtgeving te verbeteren.

Società per Azioni
Voor de oprichting van een SpA is een aandelenkapitaal nodig van 120.000 euro. De structuur van de SpA kent veel meer regels dan die van de s.r.l. Dit vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat een SpA een beroep moet kunnen op de openbare aandelenmarkt. Er is een onderscheid tussen open en gesloten SpAs. Een open SpA is een vennootschap met een beursgenoteerd aandelenkapitaal of meer dan tweehonderd aandeelhouders. Voor de open SpAs gelden specifieke eisen ten aanzien van eigendomsverhouding, bescherming van rechten van minderheidsaandeelhouders en doelmatigheid van besluitvorming. De nieuwe wet beoogt een groter onderscheid tussen de taken van de bestuurders en de aandeelhoudersvergadering. De directie is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de onderneming. De aandeelhouders nemen besluiten over de interne organisatie van de onderneming.
Vanaf 1 januari 2004 heeft men voor de interne structuur van een SpA de keus uit drie modellen: het sistema ordinario, het sistema dualistico en het sistema monistico.

Het sistema ordinario is het traditionele Italiaanse model. De SpA bestaat uit een bestuursraad (één amministratore unico of een directie, consiglio di amministrazione) en een raad van financiële toezichthouders. De raad van financiële toezichthouders (commissarissen) is aangesteld door de aandeelhoudersvergadering en houdt toezicht op alle besturende lichamen, met inbegrip van de aandeelhoudersvergadering.

Het sistema dualistico is gebaseerd op het Duitse duale model met een toezichthoudende raad van commissarissen en een bestuursraad. In dit model worden veel taken die in Italië traditioneel bij de aandeelhoudersvergadering zijn neergelegd, uitgevoerd door de toezichthoudende raad van commissarissen Het sistema monistico kent zijn oorsprong in het Britse recht. Dit model kent één raad van directeuren, waarvan een derde deel onafhankelijk moet zijn. Binnen deze raad is een boekhoudkundig comité aangesteld, dat geheel uit onafhankelijke directeuren bestaat.

De statuten van een nieuwe SpA bieden de aandeelhouder meer ruimte zich uit de onderneming terug te trekken. Met name wordt een situatie genoemd voor het geval de onderneming een andere rechtsvorm kiest. Aandeelhouders van een gesloten SpA vinden in de statuten aanvullende redenen om zich uit het bedrijf terug te trekken. Verder is in het nieuwe vennootschaprecht voorzien in meer zeggenschap van de aandeelhouders. Zo is deelname aan de aandeelhoudersvergadering vereenvoudigd. De minderheidsaandeelhouders hebben in meer gevallen het recht een procedure te starten tegen het bestuur. Verder is het voor het bijeenroepen van een aandeelhoudersvergadering een aantal aandeelhouders vereist dat ten minste 10 procent van de aandelen vertegenwoordigd.

Naar verwachting zal het nieuwe vennootschapsrecht leiden tot een groter aantal s.r.l.s, ten koste van het aantal SpAs. Bedrijven zullen vooral profiteren van een moderner wettelijk kader. Financiering van bedrijven zal eveneens eenvoudiger worden. In dit licht is eveneens behoefte aan vereenvoudiging van de faillissementswet. Op dit moment duurt de afhandeling een faillissement jaren. De regering heeft toegezegd haast te maken met de herziening van de faillissementswet.

14.10.2003
---

Bron: Nederlandse ambassade, Rome
Nummer: 106246

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 106246 bij de informatiemanager ITALIË (Paul Versluis), e-mail ITALIË, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 42.