EVD


Zuid-Afrika: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
---

Elk land heeft zijn eigen kijk op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). In rijke westerse landen denkt men eerder aan milieuaangelegenheden dan in arme ontwikkelingslanden, waar de bevolking een dagelijkse strijd voert om de maag gevuld te krijgen. Sinds in 1994 de apartheid na de eerste vrije verkiezingen officieel is afgeschaft, is MVO in Zuid-Afrika onlosmakelijk verbonden met Black Economic Empowerment (BEE). De Zuid-Afrikaanse regering voert een beleid dat gericht is op het vergroten van het aandeel in de economie van die (groepen van) mensen die in de apartheidsjaren waren uitgesloten van volledige politieke en economische participatie. De politiek ten gunste van deze 'historically of previously disadvantaged individuals' wordt aangeduid met het begrip BEE.

De mate van Black Empowerment en de manier waarop dat bereikt wordt, verschilt van bedrijf tot bedrijf en van sector tot sector. De volgende manieren zijn volgens het Department of Trade and Industry de belangrijkste:
A. Direct empowerment:
1. eigendom van aandelen en / of van bedrijfsmiddelen; 2. directe zeggenschap in de bedrijfsvoering. B. Human resource empowerment:
1. gerichte training en opleiding;
2. evenwichtige samenstelling van het personeelsbestand. C. Indirect empowerment:
1. preferentiële aanbesteding;
2. samenwerkingsverbanden met zwarte bedrijven.

14.10.2003
---

Bron: Berichten buitenland; Maandblad van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (3p.)
Nummer: 106274
Zie ook:
Zuid-Afrika: arbeidswetgeving

Open het originele document via:
Open brondocument
Wat is InfoPlus?

De volledige tekst is op te vragen via het formulier kopieaanvraag. Vermeld steeds uw eigen faxnummer. Wij versturen géén kopieën per e-mail, alleen per fax of per post. Kosten: bij meer dan 50 pagina's 0,20 euro per pagina en 5,00 euro administratiekosten. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de informatiemanager ZUID-AFRIKA (Remko Triezenberg), e-mail ZUID-AFRIKA, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 86 75.