FNV Bouw


FNV legt onderhandelingsresultaat aan leden voor

datum: 14-10-2003


---

FNV legt onderhandelingsresultaat aan leden voor De FNV vraagt alle 1,25 miljoen leden van de aangesloten bonden of ze kunnen instemmen met het zojuist gesloten 'Najaarsakkoord'. Alle leden krijgen uitleg over het onderhandelingsresultaat van werknemers, werkgevers en vakcentrales thuisgestuurd. Ze kunnen dan persoonlijk de vraag beantwoorden of ze ermee instemmen of niet. Het onderhandelingsresultaat wordt neutraal voorgelegd.

Er komt twee jaar loonmatiging met een mogelijkheid tot eenmalige uitkering of bonus bij goed renderende bedrijven. Daar staat tegenover dat het kabinet nu diverse verslechteringen terugneemt. Zo wil het kabinet de afschaffing van de fiscale faciliteiten voor vut en prepensioen een jaar uitstellen; in de tussentijd nemen sociale partners en kabinet het systeem opnieuw onder de loep. Een nieuw stelsel moet in 2006 ingaan, met overgangsregelingen. Het kabinet stelt daar wel geld tegenover, al zijn sociale partners het met dat kader niet vanzelfsprekend eens, zo staat in de gezamenlijke verklaring. Het kabinet vindt dat het geld voor levensloopregeling daarbij opgeteld kan worden. Voor de FNV vormen vut en prepensioen een toetssteen: komt daarvoor geen fatsoenlijk nieuw systeem tot stand, dan is loonmatiging van de baan.

Voor de ziektekosten komt een extra bijdrage van het Rijk: met 200 miljoen wordt de nominale Ziekenfondspremie voor 2004 beperkt. Dat is voor iedere ziekenfondsverzekerde gunstig.

Verder zijn de verslechteringen in de WW voorlopig van de baan. Vóór april 2004 wil het kabinet weer met werkgevers en werknemers praten over eventuele aanscherping van de criteria wie er voor WW in aanmerking komt. Van een verbod op aanvullingen op een uikering ziet het kabinet wel definitief af. Vakbonden behouden dus de mogelijkheid om bij een sociaal plan een regeling af te spreken.

Ook bij de WAO doet het kabinet water bij de wijn. Daalt het aantal nieuwe WAO-gevallen, dan is verhoging van de uitkering in 2007 mogelijk, met terugwerkende kracht naar 2006. Dit geldt ook voor de werkgeversboete. Gedeeltelijk arbeidsgeschikten krijgen niet met de partnertoets te maken.

Om de jeugdwerkloosheid te bestrijden vindt de regering meer 'leerwerkplekken' nodig; het CWI krijgt extra geld voor begeleiding van jonge werkzoekenden.

De koppeling tussen lonen en uitkering wordt in 2006 hersteld. In de komende twee jaar worden de uitkeringen echter bevroren. Ook de ambtenarenlonen krijgen met de nullijn te maken.


---

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden
Fax: (0348) 423 610