Politie Friesland


Politieberichten van 14/10 13.00 uur t/m 15/10 07.00 uur

Fryslân 15-10-2003 - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie via telefoonnummer 0900 - 8844.

Leeuwarden: winkeldiefstal, aanhouding verdachten Op dinsdag om 14.00 uur kreeg de politie een melding dat twee verdachten over de Kelders liepen die bezig zouden zijn met het plegen van winkeldiefstallen. De politie hield op de Ossekop één verdachte aan, de andere verdachte vluchtte weg. Hij werd echter even later op de Nieuweweg door een oplettende voorbijganger staande gehouden. De verdachten bleken in bezit te zijn van een tas met daarin gestolen goederen. In de tas zaten twee broeken die gestolen waren bij een kledingzaak aan de Nieuwestad. De verdachten, een 30-jarige en een 28-jarige inwoner uit Leeuwarden, zijn meegenomen naar het politiebureau.

Ferwert: aanrijding met letsel
Dinsdagmiddag vond om 15.50 uur een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fietsster aan de Ljouwerterdyk. Het slachtoffer, een 15-jarige inwoonster van Marrum, werd per ambulance naar het ziekenhuis te Dokkum gebracht. De 36- jarige automobiliste uit Brantgum, reed richting Holwerd en bleef ongedeerd. Het meisje stak ter hoogte van de Kahoolsterlaan de Ljouwerterdyk over en aarzelde toen ze zag dat ze niet meer voor de auto langs kon. De automobiliste wilde de fietsster nog aan de linkerzijde passeren toen de fietsster alsnog de weg overstak. Hierdoor kon de automobiliste het meisje niet meer ontwijken.

Drachten: verdachte aangehouden na diefstal papagaai Om dinsdag werd om 16.16 uur een medeplichtige van winkeldiefstal aangehouden. De 38- jarige Leeuwarder had rond 15.05 uur samen met een tweede verdachte, van wie geen gegevens bekend zijn, een dierenwinkel aan het Raadhuisplein bezocht. De tweede verdachte had tijdens dit bezoek een roodstaartpapagaai ter waarde van 590,-- meegenomen. De verdachte Leeuwarder werd rond 16.15 uur aan de Hooizolder aangehouden. Dit was mogelijk op basis van een duidelijk signalement. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het bureau en ingesloten. Van de tweede verdachte ontbreekt op dit moment nog ieder spoor. Een 38- jarige inwoonster uit Drachten deed aangifte. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Wirdum: vrouw overleden
Op woensdag werd om 01.28 uur een vrouw in het water van een sloot aangetroffen aan de Swichumerdyk. De vrouw, een 35- jarige inwoonster van Wirdum, was niet bij kennis toen ze werd gevonden. Ambulancepersoneel probeerde het slachtoffer te reanimeren en brachten haar naar het MCL-Zuid te Leeuwarden waar ze later overleed. Er wordt sectie op het lichaam van de vrouw verricht. De politie stelt een onderzoek in en doet in het belang van het onderzoek verder geen mededelingen.

Leeuwarden: ontruiming hennepplantage
Dinsdagavond werden om 21.18 uur 108 hennepplanten, apparatuur en aanverwante goederen in beslag genomen uit een woning aan de Asterstraat. Omwonenden hadden geklaagd over stankoverlast en dit was voor de politie aanleiding om de woning te inspecteren. Naast de 108 planten werden in de woning teevens aangetroffen: een vuilniszak met 40 planten, 2 koolstoffilters, een zuiginstallatie, een waterpomp, transformatoren, verdeeldozen voor elektriciteit en een waterbassin van 200 liter. In samenwerking met Fryslân Miljeu en Essent werd de woning ontruimd en werd de stroom afgesloten. De bewoner(s) van het pand waren op het moment van de ontruiming niet aanwezig. De politie stelt een onderzoek in.

Drachten: aanrijding met letsel
Dinsdagavond vond omstreeks 15.45 uur een aanrijding plaats aan de Dopplerlaan tussen een personenauto en een motorfiets waarbij een man gewond raakte. Het slachtoffer, een 28- jarige inwoner van Donkerbroek werd per ambulance naar het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten gebracht. De motorrijder raakte gewond toen hij tegen de voorzijde van de personenauto botste en viel. Hij reed vanaf de A7 en reed op de Dopplerlaan richting Opgong toen de aanrijding ontstond. De 63- jarige automobilist uit Drachten reed vanaf de Opgong richting de A7 op het industrieterrein en wilde linksaf een inrit inrijden. Een aanrijding was het gevolg. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân deed onderzoek naar de toedracht. Beide voertuigen werden afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Surhuisterveen: Vierhuisterweg, woensdag 01.45 uur, 50- jarige inwoner van Houtigehage, 795 ug/l, rijverbod 9 uur, automobilist. De verdachte bleek te rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Dinsdagmiddag vond om 16.00 uur een aanrijding plaats tussen een personenauto en een snorfiets aan het Kalverdijkje. De snorfietser, een 59- jarige inwoonster van Leeuwarden, raakte hierbij gewond en werd met rugklachten per ambulance overgebracht naar het MCL-Zuid te Leeuwarden. De 20- jarige automobilist uit Leeuwarden bleef ongedeerd. Hij kwam uit de richting van Camminghaburg en reed richting Kalverdijkje. De snorfietsster kwam uit de richting Egelantierstraat en ging richting Camminghaburg. Waar de weg het fietspad kruist kwamen de twee voertuigen met elkaar in botsing. De vrouw viel op het wegdek en raakte gewond. Zowel de personenauto als de fiets raakten beschadigd.

Leeuwarden: verwarde vrouw
Dinsdagavond werd om 20.50 uur een verwarde vrouw aangetroffen aan de Aggemastate. Het slachtoffer, een 60- jarige inwoonster van Leeuwarden, was met haar fiets ten val gekomen en had daarbij een lichte hoofdwond opgelopen. Ze belde aan bij een willekeurige woning in de Aggemastate waar ze in verwarde toestand om hulp vroeg. De bewoners van dit pand verzochten de politie om zich over de vrouw te ontfermen. Agenten brachten het slachtoffer naar haar eigen woning aan de Hollanderdijk waar een ambulance ter plaatse kwam. De agenten droegen het slachtoffer over aan de zorg en aandacht van het ambulancepersoneel. Over de toedracht van de valpartij, noch over de conditie van de vrouw zijn bij de politie verder geen bijzonderheden bekend.