Ingezonden persbericht



Apple maakt de resultaten van het vierde kwartaal bekend
Omzetstijging van 19 procent

Bunnik, 15 oktober 2003 - Apple maakt vandaag de resultaten bekend van het vierde kwartaal van het boekjaar 2003, dat werd afgesloten op 27 september 2003. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van $44 miljoen, ofwel $0,12 per aandeel. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een nettoverlies geboekt van $45 miljoen, ofwel $0,13 per aandeel. De omzet in het vierde kwartaal bedroeg $1,715 miljard, een stijging van 19 procent ten opzichte van de omzet in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De brutomarge bedroeg het afgelopen kwartaal 26,6 procent, vergeleken met 26,4 procent in het vierde kwartaal van het boekjaar 2002. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het vierde kwartaal 38 procent van de totale omzet.

De resultaten van het afgelopen kwartaal omvatten een winst op investeringen van $6 miljoen, een positieve post van $3 miljoen die verband houdt met een wijziging in de financiële verslaglegging naar aanleiding van de overeenkomst inzake de terugkoop van eigen aandelen van Apple en een winst bij de totstandkoming van voornoemde overeenkomst van $6 miljoen. Zonder deze posten zou de nettowinst $29 miljoen zijn geweest, of $0,08 per aandeel. Het management van Apple is van mening dat de presentatie van de resultaten zonder deze posten belangrijke informatie verstrekt over de bedrijfsvoering van Apple.

Apple heeft het afgelopen kwartaal 787.000 Macintosh computers verkocht, 7 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar, en 336.000 iPods, 140 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar.

'Dit kwartaal heeft Apple weer tal van uitstekende nieuwe producten uitgebracht', aldus Steve Jobs, CEO van Apple. 'We hebben de Power Mac G5 geïntroduceerd, de snelste personal computer ter wereld, plus een nieuwe PowerBook- en iPod-serie. Daarnaast is later deze maand Panther leverbaar, de nieuwste Mac OS X-release. En tot slot hebben we morgen meer nieuws over onze activiteiten op muziekgebied.'

'We zijn bijzonder blij dat we onze omzet- en winstprognoses voor het vierde kwartaal hebben overtroffen', aldus Fred Anderson, CFO van Apple. 'Onze balans ziet er uitstekend uit en de wijze waarop we ons werkkapitaal beheren is een van de beste binnen de branche. Voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2004 verwachten we een ononderbroken stijging van de omzet tot ongeveer $1,9 miljard en een geringe maar ononderbroken stijging van de GAAP-winst in vergelijking met dit kwartaal.'

Voor het gehele boekjaar rapporteerde Apple een nettowinst van $69 miljoen op een totale omzet van $6,21 miljard. Voor het boekjaar 2002 werd een nettowinst geboekt van $65 miljoen op een totale omzet van $5,74 miljard.

De conference call waarin de financiële resultaten voor het vierde kwartaal van 2003 zijn besproken, is gestreamd met behulp van QuickTime, de op standaarden gebaseerde technologie van Apple voor de streaming van live en opgenomen beeld en geluid. De herhaling is te beluisteren via http://www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq403/. Zowel Mac- als Windows-gebruikers kunnen de QuickTime Player die nodig is om de uitzending te volgen, gratis downloaden vanaf www.apple.com/nl/quicktime (Nederland) en www.apple.com/benl/quicktime (België).

Dit persbericht bevat prognoses over toekomstige omzet, winst en producten, waaronder prognoses over de levering van Mac OS X versie 10.3 Panther, aankondigingen over de activiteiten van Apple op muziekgebied en een schatting van de omzet en winst in het eerste kwartaal van het boekjaar 2004. Deze prognoses zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden, en de feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten zijn onder meer: de voortdurende concurrentiedruk in de computermarkt; het effect dat economische factoren en concurrentiefactoren en de reactie hierop van Apple kunnen hebben op het aankoopgedrag van bedrijven en consumenten met betrekking tot de door Apple geleverde producten; de mate waarin Apple erin slaagt tijdig nieuwe programma's, producten en succesvolle technologische innovaties op de markt te brengen; de beschikbaarheid van bepaalde onderdelen en voorzieningen die van essentieel belang zijn voor de zakelijke activiteiten van Apple en die momenteel worden verkregen via een enkele of een beperkt aantal bronnen; mogelijke verstoringen van de bedrijfsvoering als gevolg van terroristische activiteiten en gewapende conflicten, zoals aanpassingen van logistieke processen en veiligheidsmaatregelen, en mogelijke tegenvallende verkopen aan eindgebruikers in verband hiermee; mogelijke verstoringen van de bedrijfsvoering als gevolg van levensbedreigende ziekten, zoals SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome); risico's die verband houden met de verkoop van Apple producten via de detailhandel zoals de kosten van investeringen, onzekerheid met betrekking tot de acceptatie van deze verkoopwijze door de klant en de mogelijke invloed op bestaande relaties met resellers; het mogelijke effect dat de afhankelijkheid van Apple van de fabricageactiviteiten en logistieke diensten van andere leveranciers kan hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de door Apple geproduceerde producten; en de mate waarin Apple erin slaagt haar besturingssysteem verder te ontwikkelen en voldoende Macintosh ontwikkelaars aan te trekken. Meer informatie over factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de financiële resultaten is te vinden in de openbare stukken van Apple die zijn gedeponeerd bij de SEC, waaronder Apple's Form 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten op 28 juni 2003 en Apple's Form 10-K voor het boekjaar 2003 dat eveneens zal worden gedeponeerd bij de SEC. Apple Computer is niet verplicht om de prognoses of gegevens bij te werken, die geldig zijn vanaf de datum waarop deze zijn verstrekt.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve software, hardware en internetproducten.

Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iPod en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

CONSOLIDATED BALANCE SHEETS Zie het origineel http://www.apple.com/nl/hotne...rdetrimester.html


Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Brigitte Baas
PR Manager a.i.

Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: pr.bnl@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl
Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews
---