Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

09-09-2003

Opstelwedstrijd 'De kwaliteit van samen leven'

Gemengde relaties zijn gedoemd te mislukken. Jong-oud, blank-zwart, katholiek-gereformeerd, modern-traditioneel, introvert-extrovert, kakker-hiphop, universitair-vmbo, Amsterdam-Limburg, begin er maar niet aan, want het wordt toch niks. Maar waarom gaat het zo vaak mis? Gaan de onderlinge verschillen na jaren huwelijk toch opspelen of zijn het andere factoren, zoals de druk van familie, vrienden en kennissen, waaraan een relatie bezwijkt? Aan de andere kant zullen er ook heel wat sprankelende gemengde relaties zijn en wat is dan het geheim van het succes van deze relaties?

In het kader van de Wetenweek, die dit jaar van 15 tot en met 22 oktober wordt gehouden, nodigt het NIDI iedereen uit - van jong tot oud - om positieve dan wel negatieve ervaringen met gemengde relaties in maximaal 750 woorden op papier te zetten. Door deel te nemen aan deze wedstrijd kunt u op ludieke wijze de wetenschap met de praktijk in contact brengen. De op papier gezette ervaringen kunnen 50 jaar oud zijn, toen Nederland nog de sterk verzuilde maatschappij was, maar ze kunnen ook op de hedendaagse multiculturele samenleving slaan. De relatieperikelen mogen maar hoeven niet per se persoonlijk te zijn. Ze kunnen ook betrekking hebben op ouders, grootouders, vrienden of buren. Van de bijdragen wordt verwacht dat ze prikkelend, puntig en origineel zijn.

De beste drie inzendingen worden beloond met cadeaubonnen (t.w.v. van 250, 150 en 50 euro) en worden gepubliceerd in Demos, het maandblad van het NIDI. De bijdragen worden beoordeeld door een jury die onder leiding staat van de directeur van het NIDI, prof. dr. ir. F.J. Willekens. Bij publicatie behoudt de redactie van Demos zich het recht voor om bijdragen in te korten en te redigeren. De prijswinnaars zullen in de Wetenweek op de website van het NIDI bekend worden gemaakt. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Bijdragen dienen uiterlijk 28 september 2003 te worden gestuurd naar wetenweek@nidi.nl. Ook eventuele vragen kunnen via dit e-mailadres worden gesteld.