Ingezonden persbericht


Persbericht 10-09-2003

Stichting voor een sociaal Europa start campagne in het kader van een raadplegend referendum over de Europese grondwet

Waarschijnlijk wordt in juni tegelijk met de verkiezingen voor het Europees parlement in Nederland een raadplegend referendum gehouden over de wijziging van de Nederlandse grondwet en de ondertekening van een verdrag over een Europese grondwet. De stichting voor een sociaal Europa , de juridische vertegenwoordiger van het netwerk van de Euromarsen tegen werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting organiseert in de aanloop naar dat referendum verschillende manifestaties en kleinere bijeenkomsten. Tevens zal een video en een brochure worden uitgebracht over de Europese grondwet. Tevens organiseren wij in het kader van het Europees Sociaal Forum in Parijs in november een seminar. Met organisaties in andere landen van Europa zullen wij in Brussel in het voorjaar van 2004 een grote manifestatie organiseren over dit onderwerp. Speerpunt in onze activiteiten zal de formulering van de sociale grondrechten in het nieuwe verdrag zijn. Zoals het er nu naar uitziet zullen in tegenstelling tot de klassieke grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting en recht van vereniging en vergadering deze sociale grondrechten vaag en voorwaardelijk geformuleerd worden. De voorstellen van de Europese conventie betekenen een stap terug in de rechten van de burgers in Nederland zoals die in de Nederlandse grondwet zijn geformuleerd. De Euromarsen stellen tegenover de vage formulering van de sociale grondrechten dat in het nieuwe verdrag een norm voor een Europees sociaal minimum moet worden opgenomen, wat ons betreft ten bedrage van 50% van het Bruto Nationaal Product.

Wij zullen in onze campagne niet alleen aandacht besteden aan een nieuw Europees verdrag over de grondrechten, maar tevens discussieren over alternatieven voor de huidige sociale zekerheid die alleen al qua financiering in een crisis verkeert. Daartoe organiseren wij bijeenkomsten over een alternatieve financiering van de sociale zekerheid. De eerste bijeenkomsten over een alternatieve financiering van de sociale zekerheid en de Europese sociale grondrechten vinden plaats op 15 oktober en 31 oktober.

Op de eerste bijeenkomst gaan we na of een experiment met het systeem van Elswijk (belasting op toegevoegde waarde in plaats van premieheffing op de lonen) in de regio Amsterdam realiseerbaar is. Op deze bijeenkomst zullen vertegenwoordigers van verschillende organisaties hierover hun mening geven.

Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op 15 oktober 2003 Dijktheater, Da Costakade 160, 1053 XC Amsterdam. Aanvang: 14.00 uur. Met Oa Cees hulsman, hoofd afdeling beleid sociale dienst Amsterdam en Chris Driessen (beleidsmedewerker FNV) en Piet van Elswijk (Prohef)

Op de volgende -grotere- bijeenkomst zullen we onze standpunten over de europese grondwet en een alternatieve financiering van de sociale zekerheid voorleggen aan vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en politieke partijen. Inleiders: Richard Engelfriet: naar een Beveridge model van sociale zekerheid: een basisinkomen. Piet van Elswijk: toegevoegde waarde belasten; iedereen een Melkertbaan.

Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op vrijdag 31 oktober, 14-17 uur. Dijktheater, Da Costakade 160, 1053 XC Amsterdam Aan de discussie nemen deel Jet Bussemaker, tweede kamerlid van de Partij van de Arbeid en Mirjam de Rijk, eerste kamerlid van Groen Links onder leiding van Theo Bouwman, lid van het Europese parlement voor de Groenen.