Provincie Limburg

Discussiemiddag samenwerking decentrale overheden in Provinciehuis (225)
Woensdagmiddag 15 oktober aanstaande organiseert de Provincie Limburg een informatie- en discussiemiddag over samenwerking tussen decentrale overheden. Tijdens deze middag worden bestaande en nieuwe vormen van samenwerking toegelicht en vergeleken. "Wij willen de gemeentelijke overheden deze middag handvatten geven om, met behoud van zelfstandigheid, tot een efficiëntere en effectievere gezamenlijke taakuitoefening te komen", aldus Herman Vrehen.

De Provincie Limburg heeft een proces in gang gezet dat moet leiden tot versterking van de lokale en regionale bestuurskracht. Een van de instrumenten om de huidige bestuurskracht te onderzoeken is de bestuurskrachtmonitor. Eind 2003 zal van alle Limburgse gemeenten de huidige bestuurskracht in kaart zijn gebracht. Veel gemeenten zijn al bezig met het oppakken van verbeterpunten voor de bestuurskracht. Gedeputeerde Vrehen: "Samenwerking is een actueel vraagstuk. Niet alleen tussen gemeenten onderling, maar ook tussen gemeenten en Provincie. Het nieuwe provinciale coalitieakkoord met vijf centrale thema's vraagt ook om een goede afstemming en samenwerking tussen deze overheden. Het uitwisselen van ervaringen en leren van elkaar om te komen tot een efficiëntere samenwerking staat deze middag centraal."

Ruim 220 deelnemers van Limburgse gemeenten uit de kring van bestuurders, leden van Provinciale Staten en beleidsmedewerkers van gemeenten en provincie zullen de middag bijwonen. De uitkomsten en conclusies van de gehouden bestuurskrachtmonitor worden op 21 januari 2004 gepresenteerd in een conferentie. 14-10-2003 10:34