Gemeente Breda

Persberichten

14-10-2003

Subsidies voor uitvoering woonbeleid

Het Bredase college van Burgemeester en Wethouders streeft ernaar inwoners van Breda meer zeggenschap te geven over woningen en woonomgeving. Dit blijkt uit de onlangs gepresenteerde nota 'Perspectief Wonen' waarin de gemeente de doelstellingen voor het woonbeleid voor de komende jaren heeft vastgelegd. Het verbeteren van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad neemt eveneens een belangrijke plaats in het beleid in. Tegen deze achtergrond stelt het college de gemeenteraad voor om vier projecten te subsidiëren, die zowel tegemoetkomen aan specifieke wensen van bewoners als bijdragen aan de kwaliteit van bestaande woningen. De subsidiegelden komen uit de reserve Volkshuisvesting 2003.

Met het stellen van deze prioriteiten geeft de gemeente Breda aan, dat er meer manieren zijn om de woningmarkt te beïnvloeden dan het toevoegen van nieuwbouw aan de bestaande voorraad woningen. De projectvoorstellen werden ingediend door de Stedelijke Woonconsumenten Organisaties Breda (SWOB), het Bredaas Centrum voor Gehandicaptenzorg (BCG) en een vereniging van eigenaren (VVE) aan de Grote Spie. De vierde subsidietoewijzing gaat naar een project over inbraakpreventie. In totaal wil het college een bedrag van ca 450.000 Euro ter beschikking stellen voor deze vier projecten. Eind november besluit de raad over dit voorstel.

Convenant
In het stedelijk overleg wonen heeft de woonconsument een stem via de Stedelijke Woonconsumenten Organisaties Breda, SWOB. Om de positie van de woonconsument in het woondebat te versterken heeft de SWOB een beleidsplan opgesteld. Op basis daarvan bereiden de gemeente Breda en de SWOB een convenant voor waarin de prestaties voor de komende drie jaar worden vastgelegd. De nu toegekende subsidie maakt deel uit van het convenant.

Oudere bewoners
Samen met het Bredaas Centrum voor Gehandicaptenzorg (BCG) is de SWOB een project gestart in Breda Noordoost. Samen willen beide organisaties meer inzicht krijgen in specifieke woonwensen van oudere inwoners van dit stadsdeel en onderzoeken hoe deze op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. Het derde project, dat voor subsidie in aanmerking komt, is van een Vereniging van Eigenaren uit Boeimeer. Deze VVE wil de gemeenschappelijke ruimten in het appartementencomplex aanpassen aan de behoeften van de vele oudere bewoners. Tot slot wil het college een project subsidiëren dat zich richt op inbraakpreventie. Op deze manier wordt ook bijgedragen aan verbetering van de (sociale) veiligheid van woning en woonomgeving.

Beleidsdoelstellingen
Naast de verruiming van de inbreng van bewoners en de verbetering van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad heeft de gemeente Breda in de nota Perspectief Wonen doelstellingen geformuleerd voor meer flexibiliteit in beheer en verdeling. Ook zijn doelstellingen opgesteld voor ontwikkeling van levensloopbestendige woningen en wijken voor specifieke aandachtsgroepen. Het gaat daarbij onder andere om ouderen, gehandicapten en studenten. Ook is aandacht voor nieuwbouw, de belangrijkste maatregel om de woningmarkt te verruimen.

Breda, 14 oktober 2003.