Ministerie van Justitie

Tiplijn Meld Misdaad Anoniem landelijk ingevoerd 15 oktober 2003

De tiplijn Meld Misdaad Anoniem wordt landelijk ingevoerd. Via het nummer 0800-7000 kunnen mensen criminaliteit, misdrijven of vermoedens van misdrijven anoniem melden. Volgens ministers Donner en Remkes (Binnenlandse Zaken) blijkt dat de tiplijn voldoet aan een behoefte. Bijna 28.000 mensen hebben in het afgelopen jaar met de meldlijn gebeld om anoniem melding te doen van criminaliteit, misdrijven of vermoedens van misdrijven. Het nummer was tot nu toe in vijf politieregio's te gebruiken. Daar heeft de kliklijn een bijdrage geleverd aan het oplossen van enkele honderden misdrijven, aldus minister Donner.

De meeste meldingen gaan over drugshandel of de teelt van hennep (46%). Daarnaast wordt veel gebeld over fraude, diefstal of vernielingen. Ook kwamen er veel tips binnen over moord en doodslag, bedreigingen, mishandeling, wapenbezit en mensenhandel. De landelijke invoering betekent dat alle politieregio's Meld Misdaad Anoniem actief zullen inzetten bij het bestrijden van criminaliteit.

De meldlijn is een gezamenlijk initiatief van de overheid en het Verbond van Verzekeraars, verenigd in het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing.