Gemeente Den Haag

oktober 2003
Koe Greet verhuisd naar Loosduinen (15 oktober)

Koe Greet heeft in verband met de ingetreden herfst onderdak gekregen op Stadsboerderij Hoeve Blijdorp in het stadsdeel Loosduinen. Het op stal zetten van de runderen tijdens de koude maanden is beter voor de gezondheid van de dieren. De Dienst Stadsbeheer komt hiermee de afspraak na om goed te zorgen voor koe Greet. Het berust op een misverstand dat de koe is afgevoerd naar een slachthuis. Dit gerucht doet sinds vandaag de ronde.

Greet was jarenlang een vaste bewoonster van de Scheveningse stadsboerderij. Op stadsboerderij 't Waaygat in Scheveningen is er slechts stalruimte voor één koe. De Dienst Stadsbeheer heeft ervoor gekozen om Greet naar Hoeve Blijdorp te verhuizen omdat zij in verband met haar leeftijd en gezondheid niet meer mag kalveren. Daarom wordt haar dochter, Isabel, in Scheveningen gehouden.

De gemeente Den Haag laat in de komende maanden een evaluatie uitvoeren naar het fokbeleid op de stadsboerderijen. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door een externe partij. Hangende dit onderzoek blijft het nu geldende beleid op de Haagse stadsboerderijen gehandhaafd. In het geval van koe Greet is een uitzondering gemaakt.