Vlaamse overheid

Marleen Vanderpoorten antwoordde vandaag in de plenaire zitting van het Vlaams parlement op een vraag van Gilbert Van Baelen in verband met de studieduur van de universitaire opleidingen.

In zijn vraag verwees Gilbert Van Baelen naar een recent interview met Marleen Vanderpoorten waarin de minister verklaarde bereid te zijn om samen met de onderwijsinstellingen te onderzoeken of er een aanpassing van de studieduur nodig is om internationaal aan de top te blijven. De vraagsteller vroeg zich af of dit overleg al gestart is en of er al argumenten bestaan om eventuele aanpassingen te verantwoorden.

In haar antwoord benadrukte de minister dat een beperkt aantal - vooral wetenschappelijke - opleidingen haar reeds voor de hervormingen vroegen om de studieduur aan te passen. "Een vraag die mij hoofdzakelijk geïnspireerd lijkt door een bezorgdheid om over voldoende afgestudeerden te beschikken die als doctoraatsstudent vlot kunnen doorstromen naar het onderzoek", vervolgde de minister. En, "In feite komt dit neer op de omvorming van de bestaande doctoraatsopleidingen tot volwaardige en hoogwaardige opleidingen die studenten moeten klaarstomen voor een baan als onderzoeker."

Minister Vanderpoorten ziet een mogelijke denkpiste in de invoering van een onderzoeksmaster als master na master. De minister verduidelijkte: "In deze redenering is de onderzoeksmaster een nieuw type master-na-master opleiding. Zowel de doelstellingen als de programmatiecriteria, een grote klemtoon op onderzoek en individueel werk bijvoorbeeld, zullen verschillen met de bestaande master-na-master opleidingen."

De minister vertrekt in dit debat vanuit de wensen van de studenten. Ze zei hierover: "Niet alle studenten wensen immers een loopbaan als onderzoeker te starten en voor hen is er vandaag geen noodzaak om de studieduur te verlengen. Indien ze zich verder willen profileren, bieden onze universiteiten voldoende mogelijkheden in de voortgezette opleidingen."

Het besluit van de minister klonk dan ook als volgt: "Ik ben bereid om het denkspoor van een eenjarige onderzoeksmaster - en zodoende tot een 3+1+1 traject te komen - voor te leggen aan de onderwijsinstellingen en dit samen te onderzoeken. Dit is namelijk een mogelijk antwoord op de vraag naar versterking van ons onderzoekspotentieel zonder alle studenten te verplichten een extra studiejaar te volgen."

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be