B EN W BERICHTEN 2003 - 39 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 7 en 14 oktober

Algemene Zaken

(14-10) Het College heeft besloten om op 10 november van 12.00 tot 15.00 uur de Burgerzaal van het Stadhuis ter beschikking te stellen voor de uitreiking van inburgeringcertificaten aan een groep nieuwkomers. Wethouder Wijken en Buitenruimte zal als gastheer optreden.

(14-10) Wethouder Fysieke Infrastructuur brengt in het kader van het Durban Rotterdam Housing Project, van 15 t/m 22 november een bezoek aan Durban. Samen met de directieleden van woningcorporaties en marktpartijen, met beleggers, ontwikkelaars en gemeentelijke diensten, zullen de vorderingen en productieproblemen worden bekeken. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om met de 'Rotterdamse partijen' nader van gedachten te wisselen over de start van de bouw van 3000 woningen per jaar.

(14-10) Het College neemt kennis van het reisverslag van de burgemeester naar China van 15 -23 september 2003, samen met het bedrijfsleven. Het bezoek vond plaats in het kader van de strategische inzet op voor Rotterdam belangrijke klanten in Shanghai en Beijing en het uitbreiden van het commerciële en politiek - bestuurlijke netwerk. Tevens bood het bezoek aan Shanghai gelegenheid de banden op het terrein van de stedelijke samenwerking te verstevigen en verder aan te halen. Daartoe werd het hernieuwde "Memorandum on Exchange projects 2004-2006" door beide burgemeesters ondertekend.

(14-10) Het College heeft besloten om op 12 december 2003 het bestuur van Stichting Ideële Reclame (SIRE) te ontvangen in Rotterdam. In het jaarlijkse stedenbezoek van SIRE is Rotterdam de stad die dit jaar bezocht wordt. De burgemeester zal als gastheer optreden.

(14-10) Het College heeft besloten om de Burgerzaal van het stadhuis ter beschikking te stellen voor een diner ter gelegenheid van de Erasmus Essay Wedstrijd. Op woensdag 17 december 2003 van 18.00 tot 22.00 uur vindt de Erasmus Essay Wedstrijd van het Erasmus Medisch Centrum plaats. De burgemeester maakt tijdens dit evenement deel uit van de jury van de wedstrijd en treedt tevens als gastheer op.

(14-10) Het College heeft besloten om op woensdag 21 januari 2004 de Burgerzaal en kamer 113 ter beschikking te stellen voor de voorronde van de debatcompetitie "Op Weg naar het Lagerhuis". Nederland kent twee debatvormen voor scholieren: VARA's Op Weg naar het Lagerhuis, en het Nationaal Jeugddebat. Grote groepen jongeren in de leeftijd tussen 12 en 18 jaar worden door deel te nemen aan de competities in staat gesteld te debatteren over actuele politieke en maatschappelijke onderwerpen.

(14-10) Op vrijdag 13 februari 2004 vindt de uitreiking plaats van de Rotterdam Promotie Prijs. Het College heeft besloten de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor de uitreiking. De burgemeester zal als gastheer optreden en de prijs uitreiken.

(14-10) Voor de eerste keer zal op zaterdag 24 april 2004 in Rotterdam van 10.00-17.00 uur de Provinciale Buitengewoon Ambtenaren Burgelijke Stand -dag (BABSen dag) worden georganiseerd. Het College besluit de Burgerzaal ter beschikking te stellen. De burgemeester, die zelf ook BABS is, zal als gastheer optreden.

(14-10) Het Corps Consulair organiseert een lezing over de historische aspecten van de economische ontwikkeling van Rotterdam, op donderdag 16 oktober 2003 van 10.00 - 13.30 uur. Voor deze bijeenkomst geeft het College toestemming in het Stadhuis kamer 113 ter beschikking te stellen. De burgemeester heeft zich bereid verklaard de gasten van de lezing welkom te heten.

(14-10) Het eerste exemplaar van het boek "de politie in Nederland" door Bert Brommels wordt overhandigd aan de burgemeester. Ter gelegenheid van de overhandiging is kamer 113 ter beschikking gesteld op donderdag 16 oktober van 18.30 - 19.45 uur. De burgemeester treedt op die dag ook als gastheer op.

(14-10) Koninklijk Horeca Nederland heeft op 3 november zijn jaarlijkse congres. Het College heeft besloten op die dag van 17.00 tot 18.30 uur de deelnemers te ontvangen in de Burgerzaal. De wethouder Economische Infrastructuur zal als gastheer optreden.

Beleid

(07-10) Het College heeft het Beleidskader Reïntegratie en Gesubsidieerde Arbeid vastgesteld. Hierin worden de verschillende nieuwe instrumenten op het gebied van reïntegratie en gesubsidieerde arbeid beschreven. De invoering van de Wet Werk en Bijstand per 1-1-2004 betekent dat de gemeente meer vrijheid heeft om naar eigen inzicht instrumenten in te zetten voor de uitstroom van klanten vanuit de bijstand naar regulier werk. Met de invoering van de WWB wordt gesubsidieerde arbeid ook gezien als reïntegratie-instrument. De oude vormen van gesubsidieerde arbeid (I/D-banen en de Wiw) worden op basis van natuurlijk verloop gefaseerd afgebouwd. Bij de inzet van gesubsidieerde arbeid is de gemeente verplicht dit product in te kopen bij particuliere reïntegratiebedrijven. Het College heeft verder besloten om vooralsnog alleen tijdelijke gesubsidieerde arbeid in te zetten. Klanten die vanaf 2004 op een gesubsidieerde arbeidsplaats worden geplaatst, moeten binnen 2 jaar uitstromen naar regulier werk.

(07-10) Het College heeft besluiten genomen over veranderingen voor de dienst Werkstad. Allereerst heeft het College besloten dat Werkstad als gemeentelijke dienst in stand blijft om het werkgeverschap te blijven vervullen voor 1.450 Wiw-werknemers die een vast dienstverband bij Werkstad hebben. Het gaat hier veelal om mensen die begin jaren '90 (in de tijd van de Banenpool) zijn ingestroomd. Gemiddeld gaat het om een groep van rond de 55 jaar oud, zonder uitzicht op regulier werk. Deze personen blijven, als uitstroom naar regulier werk niet lukt, in dienst van Werkstad tot het moment van uitstroom of natuurlijk verloop (zoals pensionering). Daarnaast heeft Werkstad 1.600 Wiw-werknemers in dienst met een tijdelijk contract voor 2 jaar. In principe moeten zij binnen 2 jaar uitstomen naar regulier werk. Is dit niet haalbaar, dan kan in enkele gevallen het contract met nog 2 jaar verlengd worden of kan het tijdelijk contract worden omgezet in een vaste aanstelling bij Werkstad. Dit betekent dat Werkstad over 3 jaar nog ca 1.500 Wiw-ers (de groep met een vaste aanstelling) in dienst heeft en dus gehalveerd is ten opzichte van de huidige situatie. Een deel van het ambtelijk apparaat van Werkstad zal in de komende 3 jaar overstappen als klantmanager naar de dienst SoZaWe.

(07-10) Het College heeft besloten de werkbedrijven van Multibedrijven (MBR) over te dragen aan gemeentelijke diensten die overeenkomstige werkzaamheden uitvoeren. De wettelijke regietaken worden overgedragen aan SoZaWe. Het werknemerschap van de detacheringen en de begeleiding worden overgedragen aan Werkstad. De wijziging wordt gefaseerd uitgevoerd. In 2004 worden de werkbedrijven overgedragen aan de Roteb. De activiteiten die beter passen bij andere diensten worden vervolgens gefaseerd overgedragen. Daarna wordt MBR opgeheven.

(14-10) Het College heeft besloten een verbindingsweg in het Botlekgebied, Trentweg te noemen. Deze naam is afkomstig van de Britse rivier de 'Trent'. In de Deelgemeente Prins Alexander wordt de naam Perseusstraat ingetrokken. Deze straat is onderdeel geworden van het Prins Alexanderplein.

(14-10) Het College heeft besloten dat bij de opsporing en sluiting van illegale verblijfsinrichtingen (kamerverhuur) dwangsommen gaan worden ingezet. Dit betekent dat eigenaren en exploitanten van verblijfsinrichtingen die niet over de daarvoor benodigde vergunningen beschikken, de kans lopen om een dwangsom te verbeuren wanneer niet onmiddellijk aan de opdracht tot het sluiten van een dergelijke verblijfsinrichting wordt voldaan. Ook zal de dwangsom, in daarvoor in aanmerking komende gevallen, preventief worden ingezet. Dit betekent bijvoorbeeld dat als een pand al meermalen illegaal in gebruik is genomen, een dwangsom kan worden opgelegd die wordt verbeurd als de eigenaar of exploitant weer in de fout gaat. Met betrekking tot de toepassing van de dwangsom bij het woningtoezicht heeft het College beleidsregels vastgesteld. Deze regels liggen ter inzage bij de dS+V afdeling woningtoezicht.

(14-10) Het College heeft besloten tot het afgeven van een machtiging tot binnentreden in een tweetal woningen aan de Mathenesserdijk, die in gebruik zijn als illegale logementen. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming is geen gehoor gegeven.

(14-10) Het College heeft zich beraden over een vast te stellen locatiebeleid m.b.t. brandstofverkooppunten en heeft besloten de deelgemeentebesturen hieromtrent te raadplegen. Nadat de besturen van de deelgemeenten zijn geraadpleegd, zullen de dan voorliggende voorstellen aan de gemeenteraad om besluitvorming worden voorgelegd.

(14-10) Het college heeft besloten tot het continueren van gebruikmaking van het uitgiftepercentage (het rentepercentage dat werd vastgesteld op het moment dat een erfpachtcontract werd afgesloten) bij de koopsomberekening voor canonerfpachters. Het contant maken van het canondeel van de koopsom met het (historisch) uitgiftepercentage, in plaats van de in een eerder stadium voorgestelde 5,75%, levert een lagere koopsom op en is dus voor de erfpachter gunstiger.

Ook is besloten, tbv indexering, een rentepercentage van 4,5%, ipv de in een eerder stadium voorgestelde 5,75% te hanteren. Dit indexeringspercentage is een ander instrument dan het hierboven genoemde uitgiftepercentage. Het indexeringspercentage wordt gebruikt zodat huizenbezitters die nu hun grond kopen en zij die pas over enkele jaren aan de beurt zijn voor conversie, er t.o.v. elkaar geen financieel voor- of nadeel van ondervinden dat ze eerder dan wel later aan de beurt zijn voor de conversie. Uitgangspunt voor de grondprijs is 1 januari 2003. Daarover word het indexeringspercentage van 4,5% berekend, hetgeen zoveel mogelijk aansluit bij de huidige hypotheekrente.

Tenslotte heeft het college besloten voor de conversie van de 75-jaar erfpachtcontracten een nieuwe methode van koopsomberekening te ontwikkelen. Recent is bij de evaluatie van de conversieproef gebleken dat de voorgeschreven huidige berekening soms te hoge koopsommen oplevert. Erfpachters die dit betreft hebben inmiddels een brief hierover ontvangen en erfpachters die reeds een (te hoge) aanbieding hebben gekregen, zullen een nieuwe (lagere) aanbieding krijgen. Ook deze aanpassing, waarover het college binnenkort een besluit neemt en waarover de raad nog separaat geïnformeerd zal worden, is dus gunstiger voor de erfpachter.

(14-10) Het college van burgemeester en wethouders heeft het Actieprogramma Capaciteit Maatschappelijke Opvang en Verslavingszorg vastgesteld. In dit actieprogramma wordt de noodzaak aangegeven van een aantal beleidsintensiveringen en uitbreidingen in de opvangcapaciteit voor verslaafden en dak- en thuislozen die niet in aanmerking komen voor de in Rotterdam ontwikkelde Persoonsgerichte Aanpak. Omdat de middelen schaars zijn, wordt het actieprogramma onder meer gekenmerkt door een scherpe prioritering. Het college heeft onder andere besloten dat in 2004 een dagopvang met gebruikersfaciliteit en een experimentele nachtopvang 'Loodsmodel' gerealiseerd worden.

(14-10) Het College heeft besloten om de overgang van de ict-infrastructuur naar Ms-Windows 2003 van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid op te nemen in de Monitor 'omvangrijke automatiseringsprojecten'. De overgang naar Ms-Windows 2003 gaat ongeveer E 650.000 euro kosten.

(14-10) Wegens ongeschiktheid heeft het College ontslag verleend aan een medewerker van de dienst SoZaWe.

(14-10) Wegens plichtsverzuim heeft het College met onmiddellijke ingang oneervol disciplinair ontslag verleend aan een medewerker van de dienst SoZaWe.

(14-10) Het College heeft besloten de staatssecretaris van Cultuur te verzoeken de procedure te starten om Diergaarde Blijdorp (sinds juni een gemeentelijk monument), aan te wijzen als rijksmonument.

(14-10) Burgemeester en wethouders zullen de Gemeenteraad voorstellen om de gebruiksmogelijkheden van de zakelijke bezoekerskaart voor parkeren uit te breiden. De tarieventabel die bij de Verordening parkeerregulering en parkeerbelasting 2003 hoort zal daarom worden gewijzigd. Bovendien heeft het College kennisgenomen van de voorstellen die in voorbereiding zijn om hulpverleners en leerkrachten op het gebied van parkeren te faciliteren, zoals in de motie-Sonneveld is verwoord.

(14-10) Het College heeft kennis genomen van het geactualiseerde Financieel Arrangement 2 van de RET.

(14-10) Het College heeft kennis genomen van het onderhandelaarsakkoord over de eerste CAO en het bijbehorende Sociaal Plan voor het Havenbedrijf Rotterdam N.V. Het akkoord is gesloten tussen de directie van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam en de werknemersorganisaties AbvaKabo, CNV Publieke Zaak en CMHF.

(14-10) Het College heeft besloten tot het oprichten van de Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens Rotterdam N.V. per 31 december 2003. De Gemeente Rotterdam en het op te richten Havenbedrijf Rotterdam N.V. nemen elk een belang van 50 procent. Het College verzoekt Gedeputeerde Staten de oprichting en de deelname aan de Ontwikkelingsmaatschappij goed te keuren.

(14-10) In Rotterdam gaan prominente moslims de moslimgemeenschappen aanspreken op emancipatie. Het college van burgemeester en wethouders vindt dit een goede ontwikkeling en zal deze steunen. Bij emancipatie moet worden gedacht aan de rol en positie van man en vrouw in het gezin, ouderparticipatie richting onderwijs, opvoeding, inburgering, veiligheid, enz.

Middelen & Control

(14-10) Het College heeft besloten een medewerker van de Roteb met onmiddellijke ingang disciplinair ontslag te verlenen wegens plichtsverzuim.

Bestuursdienst Algemeen

(14-10) Het college van burgemeester en wethouders heeft de halfjaarlijkse rapportage vastgesteld over openstaande moties en initiatiefvoorstellen die om preadvies in handen van het college zijn gesteld. De rapportage is naar de gemeenteraad gestuurd.


---- --