Gemeente Moerdijk


MEER MELDINGEN BIJ LEERPLICHTAMBTENAAR

Ouders, scholen en andere instanties melden steeds vaker problemen met kinderen bij de leerplichtambtenaar. Daarnaast komen problemen met de jeugd ook vaker voor. Samen hebben deze factoren een stijging in het aantal meldingen van dertig procent tot gevolg gehad in het schooljaar 2002/2003.

In het afgelopen schooljaar kreeg de leerplichtambtenaar 628 meldingen. Voor het overgrote deel betroffen die meldingen leerlingen van het voortgezet onderwijs. De meldingen gaan vaker over jongens dan over meisjes. De meldingen door de scholen hadden vaak te maken met verzuim, schorsing of een vraag aan de leerplichtambtenaar om te bemiddelen.

De problemen van de kinderen die gemeld worden bij de leerplichtambtenaar zijn zeer divers. Vaak zijn het gedragsproblemen, maar ook criminaliteit scoort hoog. Daarnaast spelen motivatie van de jeugd en opvoedingsonmacht van de ouders een rol.

De gemeente Moerdijk is blij dat problemen met kinderen eerder en vaker gemeld worden. Naast een zwaardere verplichting aan instanties is het feit dat de leerplichtambtenaar meer instrumenten heeft gekregen, debet aan deze vooruitgang. De leerplichtambtenaar kan bijvoorbeeld een proces verbaal uitschrijven maar ze heeft ook ingangen bij andere instanties zoals bij de Raad voor de Kinderbescherming.

Vorige week is een initiatief van start gegaan waar scholen en leerplichtambtenaar zich gezamenlijk voor ingezet hebben. Het gaat om een zorgbreedtecommissie. In deze commissie zitten mentoren van scholen, schoolmaatschappelijk werk en trajectbegeleiders. Het doel van deze commissie is het terugdringen van vroegtijdig schoolverlaten.