ABN AMRO

Amsterdam, 16 oktober 2003

ABN AMRO ziet kansen voor MKB-Nederland door uitbreiding Europese Unie

De toetreding van 10 nieuwe landen (T-10) tot de Europese Unie (EU) in mei 2004 biedt kansen voor MKB-Nederland. Uit een rapport van ABN AMRO blijkt dat een drietal ontwikkelingen, te weten, de toenemende handelsstromen, het geheel wegvallen van handelsbarrières en goedkope arbeid deze kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven zullen genereren.

Door de toetreding zal de economische groei in de T-10 zich versnellen. Voor de EU is de uitbreiding, economisch gezien, minder spectaculair. De T-10 vertegenwoordigen slechts 4% van het bruto binnenlands product van de uitgebreide EU. Ook voor Nederland heeft de uitbreiding op macro niveau slechts een minimaal effect. Dit houdt echter niet in dat er geen kansen zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Per ontwikkeling verschillen de bedrijfstakken die kunnen profiteren van de toetreding. In het rapport 'Uitgebreid Europa' schetsen economen van ABN AMRO de mogelijkheden.

Toenemende handelsstromen
Steeds meer ondernemers zien exportmogelijkheden naar de T-10. In omvang is de handel tussen Nederland en de T-10 echter nog beperkt. Een aantal sectoren kan profiteren van de toenemende handelsstromen tussen de T-10 en Nederland. De grootste kansen liggen in de transportsector. Deze sector merkt als één van de eerste bedrijfstakken een toename in bedrijvigheid.

Wegvallen van handelsbarrieres
Als gevolg van de toetreding zullen handelsbarrières geheel wegvallen. Dit betekent dat ook landbouwproducten en voedingsmiddelen zich vrijelijk door de EU kunnen bewegen. Vooral de Nederlandse uitvoer van hoogwaardige kennisintensieve producten zal hiervan profiteren. Daarnaast snakken vele food- en agribusiness-bedrijven in de T-10 naar kapitaal. Dit schept mogelijkheden voor Nederlandse producenten in de landbouw en voedingsmiddelensector om daar te investeren en van daaruit geheel Europa te bedienen. Kansen zijn er ook voor adviesbureaus. Er blijkt in de T-10 behoefte aan advies over productiviteitsverhogende maatregelen en de EU-kwaliteitsnormen.

Goedkope arbeid
Enerzijds zal een arbeidsmigratiestroom uit de T-10 naar West-Europa op gang worden gebracht wat Nederlandse sectoren met moeilijk vervulbare vacatures uit de problemen kan helpen. Het gaat dan om vacatures waar de beheersing van de Nederlandse taal minder belangrijk is, zoals de bouw, de land- en tuinbouw, de horeca en wellicht de zorg. Anderzijds kunnen de lage lonen aldaar de verplaatsing van (delen van) arbeidsintensieve productie naar de T-10 initiëren.

ABN AMRO Persvoorlichting
020 – 6288900