BedrijfsautoRAI

18-09-2003

Nieuwe Volkswagen Caddy op BedrijfsautoRAI

Volkswagen presenteert op de komende BedrijfsautoRAI in Amsterdam (16 tot 25 oktober 2003) met de nieuwe Caddy een echte wereldprimeur. Van de huidige Caddy wordt na zeven jaar afscheid genomen. Een periode waarin alleen al in Nederland ruim 35.000 exemplaren van de kleine bestelwagen werden verkocht.

Hiermee behoort de Caddy onbetwist tot de top van het segment van de kleine bestelautos. De productie van de nieuwe Caddy start begin volgend jaar. Hij wordt als gesloten bestelwagen en als zevenpersoons Kombi geleverd met keuze uit twee diesel- en twee benzinemotoren.

De nieuwe Caddy is de eerste stadsbestelwagen die Volkswagen Bedrijfswagens geheel in eigen beheer bouwt. De in het Poolse Poznan gebouwde Caddy profiteert maximaal van de schaalvoordelen die de bouw van grote aantallen autos bij Volkswagen biedt. Zo is meer dan vijftig procent van de gebruikte onderdelen afkomstig van de nieuwe Golf en de Touran. En is de voortrein vrijwel identiek aan die van de Touran. Zowel de carrosserie als het interieur werden nieuw ontwikkeld en staan garant voor een voor het segment van de compacte en lichte bestelwagens ongekend hoge kwaliteitsstandaard.

Laadvermogen
Net als zijn voorganger is de nieuwe Caddy leverbaar als gesloten bestelwagen en als Kombi. Qua afmetingen is hij gegroeid: de totale lengte bedraagt nu 4405 mm, de breedte 1802 mm, de hoogte 1833 mm en de wielbasis 2682 mm. Wat het nuttige laadvermogen betreft stelt hij in zijn klasse met 750 kg een nieuwe norm. Met een laadvolume van 3,2 m3 overtreft de nieuwe Caddy het vorige model met ruim 300 liter. De laadruimte is van achteren eenvoudig toegankelijk middels twee deuren of een achterklep. Standaard wordt rechts een schuifdeur gemonteerd. Als optie is een schuifdeur links te bestellen, naast of in plaats van de schuifdeur rechts. De breedte van de laadruimte tussen de wielkasten bedraagt 1172 millimeter, de netto laadlengte 1781 millimeter. De volledig vlakke laadvloer biedt royaal ruimte aan een europallet.

Kombi
De nieuwe Caddy Kombi is het eerste model in het segment van de stadsbestelwagens dat werd ontwikkeld voor zeven zitplaatsen. De standaard driezitsbank in het passagiersgedeelte is verdeeld in de verhouding 1/3 : 2/3, de rugleuning kan in die verhouding neergeklapt worden, daarnaast is de bank deels of in zijn geheel opklapbaar. Die laatste positie levert de Kombi een voor zijn klasse forse bagageruimte van 2305 liter op. Als optie is een tweede bank achter te bestellen, met ruimte voor twee personen. De nieuwe Caddy Kombi wordt geleverd met een omvangrijke veiligheidsuitrusting zoals driepuntsgordels op alle zitplaatsen en een chauffeurs- en bijrijdersairbag. Als optie zijn zijairbags te bestellen. ABS met remassistent en ASR zijn standaard, terwijl ESP bij de Kombi (1,6 liter benzinemotor en 1,9 liter TDI) op de lijst met extras staat. Het remsysteem van de nieuwe Caddy is met schijfremmen rondom perfect berekend op de grote verschillen in belasting die kunnen optreden bij een bedrijfswagen.

Motoren
Het motorenprogramma van de nieuwe Caddy omvat twee diesel- en twee benzinevarianten. Direct bij de introductie begin volgend jaar staan een 1,4 liter benzinemotor met 55kW / 75 pk en de 2,0 liter grote SDI dieselmotor met pompverstuivertechniek en een vermogen van 51 kW / 70 pk ter beschikking. Kort daarop worden een benzinemotor met een inhoud van 1,6 liter en een vermogen van 75 kW / 102 pk en een 1,9 liter TDI dieselmotor met pompverstuiver inspuittechnologie en een vermogen van 77 kW / 105 pk in het leveringsprogramma opgenomen .