Ingezonden persbericht

Eindhoven, 3 oktober 2003

P E R S B E R I C H T

Wereldmaaltijden op Wereldvoedseldag: Voedsel genoeg voor iedereen

EINDHOVEN - Op donderdag 16 oktober - Wereldvoedseldag - worden op verschillende plekken in het land Wereldmaaltijden georganiseerd. Ondermeer in Eindhoven, Den Haag, Stoutenburg (nabij Amersfoort) en Tilburg.
In een Wereldmaaltijd zijn niet meer ingredienten verwerkt dan de hoeveelheden die per persoon per dag beschikbaar zijn als al het beschikbare voedsel wereldwijd eerlijk zou worden verdeeld. Wie een karig maal verwacht zal zich verbazen: een Wereldmaaltijd is een smakelijke en voedzame maaltijd die doorgaans uit drie gangen bestaat. Tussen de gangen door wordt informatie gegeven over de wereldwijde verdeling van voedsel. Daarnaast leggen alle organisatoren hun eigen accenten.

Voedsel genoeg voor iedereen

De Wereldvoedselorganisatie (FAO) heeft op basis van de huidige voedselproductie wereldwijd uitgerekend hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. En dat is erg veel: zo'n 2,4 kg! De FAO schat in, dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de huidige wereldbevolking.
Dat er nog steeds mensen sterven van de honger is dus geen gevolg van voedselschaarste, maar van ongelijke verdeling.

Per wereldbewoner zijn de volgende hoeveelheden voedsel per dag beschikbaar: 267 gram tarwe, 273 gram rijst, 275 gram mais, 60 gram gerst, 95 gram overige granen, 135 gram aardappelen, 164 gram wortel- en knolgewassen, 27 gram peulvruchten, 288 gram groenten, 204 gram fruit, 254 gram ruwe suiker, 258 gram melk, 60 gram vis en 49 gram (keuken)olie. (bron: FAO)

Wereldmaaltijd-concept

Het concept voor de Wereldmaaltijd werd in 2001 ontwikkeld door Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Op basis van eigen ervaringen, ontwikkelde Omslag samen met Stichting WereldDelen een praktisch informatiepakket voor het organiseren van een Wereldmaaltijd. Overal in het land organiseren sindsdien allerlei groepen eigen Wereldmaaltijden.

In het Wereldmaaltijd-concept wordt aangeraden zoveel mogelijk gebruik te maken van biologisch geteelde producten uit eigen regio. Import-ingredienten worden zoveel mogelijk betrokken via de eerlijke handel (Fair Trade- en Max Havelaar-keurmerk!)
Het informatiepakket kost 6,50 euro is kan worden besteld bij Omslag (040-2910295) en bij Stichting WereldDelen (013-5451666).

Een toepasselijke datum voor het organiseren van een Wereldmaaltijd is 16 oktober. Deze datum werd in 1949 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldvoedseldag.

Wereldmaaltijden op Wereldvoedseldag:

Voor zover bij Omslag bekend, vinden op 16 oktober op onderstaande locaties Wereldmaaltijden plaats. Voor alle maaltijden moet vooraf worden gereserveerd.

EINDHOVEN: op twee verschillende locaties!


- De gemeente Eindhoven organiseert het symposium 'Samen aan tafel voor duurzaamheid'. Uitgenodigd zijn vertegenwoordigers van milieu- en ontwikkelingsorganisaties, in het kader van Lokale Agenda-21. Tussen de gang door zullen verschillende projecten zich presenteren. Doel van de bijeenkomst is om nieuwe vormen van samenwerking tot stand te brengen. Ook staatssecretaris Van Geel en leden van het college van B & W zullen aan de maaltijd deelnemen. Aanvang: 16:30 u
Locatie: in de raadszaal van Stadhuis-Eindhoven.


- Kring Hoogstraat en Emmaus-Eindhoven organiseren een Wereldmaaltijd voor veertig personen. Aanvang 18:00 u. Deelname: ongeveer 3 euro. Reserveren via 040-2525609.
In het klooster aan de Hoogstraat 301a, Eindhoven.

DEN HAAG


- Stichting AardeWerk en 's Peer Catering serveren een Wereldmaaltijd in Centrum AardeWerk. Aanvang 18:00 u. Deelname 15 euro. Reserveren via 070-3450328. Locatie: Hugo de Grootstraat 8.

STOUTENBURG


- Het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg (nabij Amersfoort) serveert om 18:30 een Wereldmaaltijd. Deelname: 10 euro. Ook op 21 november wordt hier een Wereldmaaltijd geserveerd. Reserveren via: 033-4945500. Locatie: Stoutenburgerlaan 5.

TILBURG: vijf wereldmaaltijden


- Leerlingen van de horeca-opleiding van Scholengemeenschap De RooiPannen bereiden en serveren verschillende Wereldmaaltijden in hun eigen restaurants: tussen 12:00 en 15:00 in twee restaurants en van 18:00 tot 21:00 in drie restaurants.
Deelname: 's middags 8,50 euro; 's avonds 11 euro. Reserveren via: 013-5955652. Locatie: Dr. Ahausstraat 1.

Noten voor de pers (