Stork Groep NV

Eerste Nederlandse Boxer prototype gereed voor testen

Vandaag is het eerste Nederlandse prototype van het Boxer pantserwielvoertuig in een Commando Post versie gereedgekomen. Hiermee begint voor Stork een nieuwe fase in het Boxer ontwikkelingsprogramma: het testen van het ontwerp door middel van de zogenaamde "Industry Trials". Deze Trials maken deel uit van een omvangrijk testprogramma dat Stork samen met haar Engelse en Duitse industriepartners en haar klanten zal gaan uitvoeren.

Stork neemt samen met de Duitse bedrijven Kraus-Maffei Wegmann en Rheinmetall Landsysteme en het Britse Alvis Vehicles deel in het in München gevestigde ARTEC GmbH, dat voor de "Organisme Conjoint de Coopération en matière d'Armement" (OCCAR) een ontwikkelingscontract voor een nieuwe generatie pantserwielvoertuigen uitvoert, die naar verwachting door de Duitse en Nederlandse landmachten gaat worden ingezet als een veelzijdig werkpaard, met name in Nederland ter vervanging van de YPR en M577 voertuigen.

Deze nieuwe generatie pantserwielvoertuigen kenmerkt zich door een modulair systeem waarbij elk voertuig bestaat uit een gestandaardiseerd "Drive Module" en een daarop geplaatste missie-specifieke "Mission Module". Het Boxer voertuig beschikt over een hoge mate van mobiliteit en biedt een maximale bescherming aan de inzittenden door toepassing van nieuwe bepantseringtechnieken. Speciaal voor de Nederlandse Landmacht ontwikkelt Stork naast de Commando Post versie nog een Ambulance uitvoering, een Battle Damage Repair voertuig en een Transport voertuig. Prototypes van deze laatste drie versies zullen in de loop van 2004 aan de "Industry Trials" gaan deelnemen.

Bij de ontwikkeling van de vier Nederlandse versies van het Boxer voertuig leveren meer dan 30 Nederlandse bedrijven een belangrijke bijdrage aan Stork. De heer Arjen Landman, Programma Directeur voor het Boxer project bij Stork, sprak over een win-win situatie in de vorm van een unieke samenwerking tussen Stork en de Nederlandse Industrie enerzijds en een zeer constructieve samenwerking tussen de Nederlandse Landmacht en Stork anderzijds.

Tijdens het NIID-symposium, 16 oktober a.s. in het Nederlands Congrescentrum in Den Haag zal het prototype van de eerste Nederlandse Boxer op het buitenterrein van het congresgebouw tentoon worden gesteld.

Stork PWV, de werkmaatschappij waar de werkzaamheden zijn geconcentreerd, is gevestigd in Amsterdam en is gespecialiseerd in project management, systeem engineering en logistiek management voor defensieprojecten.

Informatie voor de pers:
Stork N.V.
Dick Kors
Tel.: 035 - 695 75 75 of 06 - 51 98 40 54

Stork N.V. Postbus 5004 1410 AA Naarden Tel: +31 (0)35 695 75 75 Fax: +31 (0)35 694 54 14