Ingezonden persbericht


Studio NMO donderdagavond 16 oktober van 2100-2200 uur op 747 AM

EDWARD SAID (1935-2003)

Afgelopen maand stierf een van de meest besproken 'Midden-Oostendeskundigen' van de afgelopen eeuw. Edward Said - geboren in Jeruzalem, opgegroeid in Cairo - leefde letterlijk tussen twee culturen. Hij was kind van Palestijns Christelijke ouders, ging naar een Engelse Koloniale school en werkte later aan Amerikaanse topuniversiteiten. Zijn werk maakte hem controversieel; niet meer welkom in zijn geboorteland werd hij tegelijkertijd bejubeld in het land waarvan hij de politiek bekritiseerde.

Orientalism, het boek dat hem wereldberoemd maakte, is een weerspiegeling van deze tegenstrijdigheden. Het is algemeen beschouwd als een baanbrekend werk in de Literatuurwetenschappen en geldt als een invloedrijke studie over hoe in het westen naar 'de Ander' gekeken wordt. Said beschreef daarin als eerste hoe de negentiende-eeuwse wetenschap, literatuur (en daarmee ook de politiek) steeds dezelfde stereotypen en clichés gebruikte in hun beschrijving en bestudering van het Oosten, meestal om de Europese kolonisatie van de Oriënt te legitimeren.

25 september overleed Edward Said aan de gevolgen van kanker. Studio NMO wijdt donderdag 16 oktober de gehele uitzending aan zijn leven en zijn werk en bespreekt de nalatenschap en de politieke reikwijdte ervan.

Prof. Dr. Ieme van der Poel (Franse Letterkunde, UvA)

Prof. Dr. Hans Jansen (Arabist, Universiteit Leiden en Utrecht)

Wim Lankamp (Voorzitter Nederlands Palestina Komitee)



Ingezonden persbericht