Gemeente Amsterdam

Rapport Cushman & Wakefield steun in de rug voor stad Amsterdam European Cities Monitor 2003 toont belang nieuwe citymarketing en HERMEZ aan
16 oktober 2003 - Remco Asselbergs

De Amsterdamse wethouder voor Economische Zaken Geert Dales heeft verheugd gereageerd op de European Cities Monitor 2003. Amsterdam staat in de Monitor opnieuw op een solide 5e plek als belangrijkste vestigingsstad voor bedrijven in Europa. Dales: Het consolideren van onze 5e plek is prachtig, maar natuurlijk willen we de volgende keer nog hoger eindigen. Ik ben dan ook heel blij, dat de aanbevelingen van het rapport om de promotie van Amsterdam te verbeteren, precies stroken met dat waar we mee bezig zijn: het opzetten van een nieuw en effectief citymarketing beleid. Bovendien worden via HERMEZ (Het Economisch Resultaat Moet Er Zijn), het economisch beleidsprogramma van Amsterdam, grote investeringen gedaan om Amsterdam nog aantrekkelijker te maken voor buitenlandse bedrijven.

In de nieuwe citymarketing wordt Amsterdam op de kaart gezet als kennisstad, zakenstad en woonstad, naast de kenmerken waar Amsterdam al bekend om staat: de grachten- en cultuurstad. Door een heldere en efficiënte marketing in een nieuwe samenwerkingsstructuur de Stichting Partners van Amsterdam - van gemeente, bedrijfsleven en promotionele instellingen, wordt Amsterdam internationaal duidelijker en krachtiger op de kaart gezet.

Wethouder Dales ziet ook de grote infrastructurele projecten in Amsterdam als belangrijke factor ter verbetering van de Amsterdamse concurrentiepositie. De Noord/Zuidlijn en de Tweede Coentunnel zullen zorgen dat de bereikbaarheid van de stad, maar ook binnen de stad verder verbetert. Dit zal leiden tot een nog sterkere positie van Amsterdam ten opzichte van andere steden.

De positie van Amsterdam als vestigingsstad wordt eveneens versterkt via HERMEZ, het programma om de economische structuur van Amsterdam te versterken. Dit jaar investeert de gemeente 7,7 miljoen euro en tot 2007 is er jaarlijks 6 tot 8 miljoen euro beschikbaar voor HERMEZ. De investeringen via HERMEZ richten zich onder meer op het verbeteren van de veiligheid en bereikbaarheid van de stad, maar ook op het verbeteren van het onderwijs en daarmee de positie van Amsterdam als kennisstad; alle zeer belangrijke factoren voor het vestigingsklimaat van een stad.

Wethouder Dales: Met een betere citymarketing, een sterkere economische structuur door HERMEZ en verdere verbetering van de infrastructuur staat Amsterdam er goed voor de komende jaren. Ik ben er dan ook van overtuigd, dat Amsterdam volgend jaar in de Monitor Europese Steden nog beter zal scoren.

Pb-173

© Gemeente Amsterdam