Gemeente Breda

Persberichten

16-10-2003

Gemeenten spreken voortijdige schoolverlaters aan in campagne Leren Werkt

Dit is een gezamenlijk persbericht van de deelnemende gemeenten aan het Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC), te weten de gemeente Breda, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen, Roosendaal, Rucphen, Halderberge, Moerdijk, Etten-Leur, Zundert, Baarle-Nassau, Alphen-Chaam, Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg, Werkendam, Woudrichem, Aalburg.
Vandaag start de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) West-Brabant de campagne Leren Werkt. Deze campagne stimuleert het voorkomen van voortijdig schoolverlaten onder jongeren tot 23 jaar. De RMC, een samenwerkingsverband van 18 West-Brabantse gemeenten, brengt al 10 jaar lang het voortijdig schoolverlaten in onze provincie in beeld. In samenwerking met leerplicht en het onderwijs probeert de RMC voortijdig schoolverlaten tegen te gaan en voortijdige schoolverlaters weer op het goede spoor te krijgen.

Zowel landelijk als in de regio West-Brabant is de voortijdige uitval van jongeren uit het VMBO en het MBO relatief hoog. Zij verlaten voortijdig hun school en worden werkzoekenden, zonder vervolgopleiding, met een kleine kans op het vinden en behouden van werk.
In een stagnerende economie met toenemende (jeugd)werkloosheid wordt het behalen van kwalificaties echter steeds belangrijker. Tevens verdwijnt laag geschoold werk meer en meer naar lage lonen landen, waardoor de aangeboden banen in Nederland een relatief hoger opleidingsniveau vereisen. Jongeren zonder diplomas vallen dan als eerste buiten de boot.

In de campagne Leren Werkt zijn vier verschillende communicatiemiddelen ingezet. Via een posterserie die op scholen, ROCs, jongerencentra, Jeugdzorg en bibliotheken kan worden opgehangen, wordt de aandacht gevestigd op het bestaan van de website www.lerenwerkt.nl. De website toont via filmpjes korte impressies van leeftijdsgenoten. Daarnaast zijn er contactpersonen te vinden van het RMC West-Brabant die jongeren verder kunnen helpen. Besturen, directies en overige betrokken worden via een nieuwsbrief en een brochure inhoudelijk op de hoogte gebracht.

Breda, 15 oktober 2003