Politie Zaanstreek-waterland



In 20% van geparkeerde auto's lag buit voor het grijpen

De stadswachten van Zaanstad houden al enige maanden regelmatig controles op geparkeerde auto's. In zo'n 450 van de ruim 2000 tussen half augustus en half september gecontroleerde auto's troffen zij duidelijk zichtbaar buit aan. 24 auto's waren zelfs helemaal niet afgesloten.

De controles vinden plaats in heel Zaanstad op parkeerterreinen of op plaatsen waar regelmatig wordt ingebroken in auto's. De stadswachten zagen dure jassen, tassen, vooral damestassen, mobiele telefoons, gereedschap en in een enkel geval zelfs een laptop duidelijk zichtbaar in de auto liggen. Ook troffen zij veel auto's aan waarvan de frontjes niet van de radio's waren afgenomen. Op deze auto's en uiteraard ook de niet afgesloten auto's, werd door hen een briefje achtergelaten waarop de eigenaar geattendeerd werd op deze "uitnodigingen" voor autokrakers. Daarop hebben de stadswachten vrijwel uitsluitend positieve reacties gekregen.
De autobezitters kunnen veel zelf doen om inbraak te voorkomen. Natuurlijk afsluiten. Daarnaast is "Niets erin, niets eruit" een goede slogan als reminder. Neem het radiofrontje mee. Een kraker vindt vrijwel zeker een in de auto verstopt frontje en neemt alsnog de radio mee. In een enkel geval troffen de stadswachten een auto zonder enige buit, met geopend dashboardkastje en open bagageruimte. Dan is het helmaal goed!


14:30 15-OKT-03
LOC: PURMEREND, WATERLANDLAAN
Verdachte zware mishandeling aangehouden
De politie heeft een 21-jarige man uit Purmerend aangehouden op verdenking van zware mishandeling of poging daartoe. De man had zich op uitnodiging vrijwillig aan het bureau gemeld. De mishandeling vond plaats in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 oktober op de Aziëlaan in Purmerend. Een 23-jarige man uit Purmerend werd daar nabij een bushalte aan alle kanten geschopt en geslagen. Hij is daarbij bewusteloos geraakt. Zijn toestand liet zich aanvankelijk ernstig aanzien. Later bleek, dat het slachtoffer een hersenschudding en blauwe plekken op verschillende plaatsen van zijn lichaam aan de mishandeling had overgehouden. De verdachte gaf toe met het slachtoffer te hebben gevochten, maar dat deze zelf met de vechtpartij was begonnen door hem enige malen te slaan. De verdachte werd in verzekering gesteld.

09:21 16-OKT-03
LOC: WORMERVEER, BANKAKADE
Gereedschap uit bus gestolen
In de afgelopen nacht heeft met uit een bedrijfsbus twee kisten met handgereedschappen gestolen. Ook nam men een 27 MC radio mee. Men kwam de bus binnen door de raamrubbers van het achterraam stuk te snijden en het hele raam uit te nemen. Het raam werd later in de bosjes nabij de bus teruggevonden.

09:23 16-OKT-03
LOC: ZAANDAM, CONRADSTRAAT
Container opengebroken
Gisterenavond of vannacht werd een container opengebroken. De container wordt gebruikt bij de sloopwerkzaamheden bij het Vissershop. In de container lagen gereedschappen en sloopmaterialen opgeslagen. Er werden een kettingzaag met reservekettingen, handgereedschappen, een partij lood en een partij koperen buizen ontvreemd. Men kwam de container binnen door het slot te forceren.



Verkeershandhaving

11:00-15:45 14-OKT-03

PURMEREND, DIVERSE LOCATIES


49 mensen zonder autogordel

Op diverse locaties in Purmerend werden bestuurders en passagiers woensdag gecontroleerd op het dragen van de autogordel. Op de Neckerstraat, de Purmersteenweg, de Gedempte Singelgracht en de Gorslaan in Purmerend ontvingen in totaal 49 inzittenden een boete omdat zij geen gordel droegen. Hoewel er geen cijfers bekend zijn over het aantal slachtoffers als gevolg van het niet dragen van een gordel, hebben diverse testen bewezen dat bij een verkeersongeval de gordel de kans op overleving met veertig procent vergroot.
Tijdens de controles werden niet alleen volwassenen betrapt op het niet dragen van de gordel, ook kinderen zaten "los" op de achterbank. Veel mensen beseffen niet dat dit gedrag ook bij lagere snelheden levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Bij een botsing met een snelheid van slechts twintig km per uur wordt de persoon op de achterbank met zo'n grote kracht naar voren geslingerd dat het slachtoffer gemakkelijk met het hoofd tegen de voorruit belandt.
De passagier (op de achterbank) is zelf verantwoordelijk voor de draagplicht en ontvangt dus ook de boete. Voor kinderen tot en met twaalf jaar geldt dat de bestuurder verantwoordelijk is voor de boete. Jongeren van 12 - 16 jaar die de gordel niet dragen zijn zelf verantwoordelijk en krijgen een boete van E 20,00. Volwassenen vanaf 18 jaar ontvangen een boete van E 40,00. De aanwezigheid van gordels achter in de auto geldt sinds 1990 en bij oudere auto's kan het dan ook voorkomen, dat er geen gordels op de achterbank aanwezig zijn. In zo'n geval vervalt de draagplicht. Het verkeershandhavingsteam houdt meerdere malen per week autogordelcontroles, deze vinden verspreid plaats door de regio Zaanstreek-Waterland.

20:45 14-OKT-03
LANDSMEER, IJDOORNLAAN

Onder invloed

Een 49-jarige vrouw uit Landsmeer werd woensdagavond op de IJdoornlaan in haar woonplaats aangehouden.De automobiliste zat met een slok op achter het stuur van haar auto (alcoholgehalte van 320 ug/l). Zij kreeg een rijverbod van een uur, een boete en een proces-verbaal. Tussen 19:00 en 20:45 uur werden op de IJdoornlaan 182 bestuurders op het rijden onder invloed gecontroleerd.

00:05 16-OKT-03
ZAANDIJK, OUD HEINSTRAAT

Met een slok op achter het stuur

In de nacht van woensdag op donderdag werd op de Oud Heinstraat in Zaandijk een 48-jarige Zaandijker aangehouden wegens het rijden onder invloed. De man had bijna tweeënhalf keer zoveel drank op (545 ug/l) als toegestaan. De man was vijf jaar geleden ook al eens aangehouden omdat hij te diep in het glaasje had gekeken. De man kreeg een rijverbod van vijf uur, een boete en een proces-verbaal.

01:18 16-OKT-03
WIJDEWORMER, A7

Drankrijder moet rijbewijs inleveren

Een 39-jarige man uit Amsterdam werd in de nacht van woensdag op donderdag op de A7 in Wijdewormer aangehouden omdat hij met drank op achter het stuur zat. De blaastest op straat gaf aan dat de man veel te veel alcohol in zijn bloed had. Tijdens de tweede ademanalyse op het politiebureau weigerde de man echter om zijn medewerking te verlenen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en het rijbewijs werd ingevorderd.



---- --