Gemeente Maassluis

Persberichten

16-10-2003

Europees Jaar van de Gehandicapten

"Gelijk=Gelijk" is het motto van de campagne, die plaatsvindt in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap. Het Europees jaar is bedoeld om extra aandacht te vragen voor de maatschappelijke positie van mensen met lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke of psychische beperkingen. Daarbij spelen zaken als maatschappelijke integratie, participatie en gelijkberechtiging een belangrijke rol.

Het Lokaal Comité in Maassluis, officieel ingesteld door burgemeester Karssen op 13 mei 2003, besteed veel aandacht aan de campagne, vooral aan de driedaagse voorlichtingsbeurs, die wordt gehouden op 23, 24 en 25 oktober in de Koningshof. Deze beurs telt meer dan 25 stands met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen, presentaties van patiëntenorganisaties en gezondheidsinstellingen en diverse demonstraties.

Drie bekende Maassluizers verrichten de officiële opening donderdag op 23 oktober om 12.30 uur. Om 14.00 uur is er een lezing met als motto "Wat is en wat doet de Regionale Organisatie Gehandicaptenvoorzieningen NWN (ROG-NWN)". Sinds 1 april 1994 is de Wet voorzieningen Gehandicapten (WvG) van kracht. Door deze wet heeft iedere gemeente een zorgplicht op het gebied van vervoer, rollen en wonen voor gehandicapten en ouderen. In de regio Nieuwe Waterweg Noord (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam) wordt deze wet uitgevoerd door de ROG NWN. Bij de start in 1994 had het ROG een bestand van ongeveer 3.000 cliënten. Dit aantal is inmiddels toegenomen tot 12.000, waarvan zon 8.000 mensen een vervoersvoorziening hebben.

Vrijdag 24 oktober organiseert het Regionaal Patiënten Consumenten Platform (RPCP) van 12.00 tot 17.30 uur een conferentie met als titel "Eerste resultaten van de Modernisering AWBZ". Op 1 april van dit jaar is de modernisering van de AWBZ een feit geworden. Wat betekent dat voor mensen die zorg nodig hebben van de thuiszorg, een verzorgings- of verpleeghuis, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg? De indicatiestelling is veranderd, het persoonsgebonden budget is makkelijker gemaakt en zorgaanbieders kunnen voortaan verschillende soorten zorg leveren. Gaan we hier als cliënt op vooruit? Deze vragen staan centraal tijdens de conferentie. Sprekers zijn: mevrouw Meyer (directeur RIO-NWN), mevrouw Mostert (zorgkantoor NWN), de heer Feuerberg (directeur Stichting Onder één Dak, sector geestelijke gezondheidszorg) en de heer Keijzer (wethouder Maassluis). De conferentie is georganiseerd door de Stichting Maassluis Overleg Gehandicapten in samenwerking met het RPCP.

Op zaterdag 25 oktober 2003 is er om 14.00 uur een dansdemonstratie van de stichting Rolstoeldansen Ago Quod Ago. Het rolstoeldansen heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een prima ontspanningsmogelijkheid voor jongeren en ouderen, solo in een rolstoel of als duo rolstoeldansers. Maar ook voor een rolstoelgebruiker die samen met een valide danser een danspaar vormt.

Het Lokaal Comité heeft gekozen voor het motto SAMEN OP KOERS. Iedereen is van harte welkom. Openingstijden zijn donderdag van 12.00 uur tot 19.00 uur, vrijdag van 12.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

In theater 'De Schuurkerk' wordt op dinsdag 16 december het 'Europees jaar van mensen met een handicap' afgesloten met een revue. Twintig verstandelijk gehandicapten die in het Parkhof, de Luit of nog thuis wonen, zullen de acteurs in deze revue zijn. De acteurs hebben zoveel mogelijk hun eigen act verzonnen of gemaakt. De Dukdalfband zorgt voor de muzikale omlijsting. De algehele leiding is in handen van Frieda van Os (regisseur).