Nr. 2003.233
Utrecht, 15 oktobber 2003

Bouwcollege organiseert architectuurprijsvraag geestelijke gezondheidszorg

Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege) nodigt architecten en studenten Bouwkunde uit deel te nemen aan de prijsvraag `humane zorg in een gesloten setting'. De opgave is om een voorziening te ontwerpen voor de huisvesting van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, die langdurig - en soms blijvend - intensieve zorg nodig hebben in een gesloten setting; dit tegen de achtergrond van het feit dat deze specifieke groep op dit aspect nog weinig in de belangstelling is geweest. De bedoeling is een vernieuwende architectonische oplossing te zoeken voor het spanningsveld tussen vrijheidsbeperking en humane huisvesting.

Waarom deze prijsvraag?
Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de gebouwde omgeving van invloed kan zijn op de zorgverlening en het welbevinden van de bewoners (healing environment). In dat kader wil het Bouwcollege - een uitvoeringsorgaan van het ministerie van VWS, dat zich bezighoudt met de planning en bouw in de intramurale gezondheidszorg - een bijdrage leveren aan het vertalen van nieuwe ontwikkelingen in de relatie zorg/architectuur. Het heeft daartoe in oktober vorig jaar een open ideeënprijsvraag `Zorgzame architectuur' uitgeschreven: drie (deel)prijsvragen voor innovatieve architectonische ontwerpen in achtereenvolgens de ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuiszorg. De deelprijsvraag voor de ouderenzorg is inmiddels in juni jl. met groot succes afgesloten (zie de nieuwsbrief Kort Bestek, nr.3, ook te vinden op de website www.bouwcollege.nl). Na dit succes zijn nu de voorbereidingen begonnen voor de prijsvraag in de volgende sector, de geestelijke gezondheidszorg.

Wat en wanneer?
De inschrijving start op 20 oktober en sluit op 21 november. Inzendingen moeten uiterlijk 17 februari 2004 binnen zijn. De prijsuitreiking zal op 31 maart 2004 plaatsvinden door juryvoorzitter Hedy d'Ancona, lid van het Bouwcollege. Het totale prijzengeld bedraagt EUR 20.000,-.

Contactpersoon is drs. J.A.M. (Hans) Elich,
Postbus 3056,
3502 GB Utrecht,
telefoon 030-2983100,
e-mail: jam.elich@bouwcollege.nl of prijsvraag.ggz@bouwcollege.nl.

Alle voor de inschrijving relevante gegevens (toelichting, opdrachtomschrijving, belangrijke data, kosten etc.) zijn handzaam samengevat in een folder, die inmiddels breed verspreid is en ook te vinden op de website www.bouwcollege.nl.

---