Ingezonden persbericht

Wilde Kokkels maken bezwaar tegen mosselvisserij

visserij is gesloten in afwachting rechtzaak

GRONINGEN, 20031016 -- De Stichting Wilde Kokkels heeft bezwaar gemaakt tegen het vissen van mosselen in de Waddenzee. Het ministerie van LNV heeft een vergunning afgegeven waardoor alle jonge mosselen uit de geulen van de westelijke Waddenzee mogen worden weggehaald. De visserij is in afwachting van een zitting bij de Raad van State geschorst.


De vissers verplaatsen ieder jaar de jonge mosselen van de geulen naar de zogenaamde kweekpercelen. De mosselen krijgen hierdoor niet de kans om uit te groeien tot stabiele mosselbanken. Uit recent onderzoek blijkt dat juist de mosselbanken in de geulen rijk zijn aan biodiversiteit. De banken zijn dus niet alleen belangrijk als voedsel voor de eidereend, maar bieden ook onderdak aan zeldzame soorten vissen, zeeanemonen en sponzen.

In de afgelopen jaren is de aanvoer van mosselen gehalveerd van gemiddeld 100 miljoen kg halverwege jaren negentig naar 45 miljoen kg in 2002. Er zijn aanwijzingen dat deze afname mede veroorzaakt wordt door kokkelvisserij en door sperma-limitatie als gevolg van overbevissing. Op wadplaten waar naar kokkels is gevist komen aantoonbaar minder mosselen voor. Sperma-limitatie treedt op wanneer de dichtheid aan schelpdieren zo laag is dat de vrij rondzwevende eicellen door een tekort aan sperma niet meer bevrucht worden¸ met een langdurig verminderde mosselstand tot gevolg.

Er bestaan goede alternatieven voor de grootschalige mosselvisserij in de Waddenzee. Mosselen gekweekt aan touwen groeien tot vier keer zo snel als de mosselen op de kweekpercelen. Vooral het ontwikkelen van hangcultures nabij windmolens in de Noordzee kan op termijn een oplossing bieden.

"Het wordt hoog tijd om grootschalig te investeren in nieuwe kweektechnieken. Het vissen in de Waddenzee is in strijd met internationale regelgeving en schadelijk voor de natuur. Bovendien zijn de vangsten gehalveerd, terwijl de schepen steeds groter zijn geworden. In het buitenland worden tegelijkertijd in hoog tempo kwekerijen geopend. Als de mosselsector niet innoveert en overstapt op duurzame hangcultures prijst ze zichzelf uiteindelijk uit de markt.", aldus Martijn de Jong, voorzitter van de Stichting Wilde Kokkels.

Nederland dient volgens de Verklaring van Esjberg maatregelen te nemen om de mosselbanken in de Waddenzee te beschermen. In de praktijk is echter slechts 17% van de Waddenzee voor mosselvisserij gesloten, tegenover 46% in Duitsland en 42% in Denemarken. Wilde Kokkels hoopt dan ook dat het ministerie gebruik maakt van de nieuwe inzichten en een deel van de wadgeulen voor visserij zal sluiten.




Ingezonden persbericht