Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie
Persbericht

Woerden, 16 oktober 2003

Nieuwe website geeft zorgprofessionals informatie over geboorteregeling bij allochtone vrouwen

In ons land ondergaan allochtone vrouwen, afhankelijk van hun herkomstland, tussen de 3 en 10 keer vaker een abortus dan Nederlandse vrouwen (gegevens Stisan). Belangrijke oorzaken zijn dat allochtone vrouwen slecht op de hoogte zijn van anticonceptiemogelijkheden én dat zorgverleners vaak niet weten dat er specifieke voorlichtingsmaterialen bestaan voor deze vrouwen. Het NIGZ en de Rutgers Nisso Groep hebben daarom voor zorgprofessionals een nieuwe website opgezet met voorlichtingsinformatie over geboorteregeling bij allochtone vrouwen. De site wordt morgen geopend op het congres Anticonceptie: vernieuwend, verrassend en verruimend in Ede.
Waarom een aparte website over anticonceptie bij allochtonen? Een pil is een pil, een condoom een condoom: de middelen zijn voor iedereen gelijk. Maar de manier waarop voorlichting gegeven moet worden is per doelgroep verschillend. Jongeren hebben op hun situatie toegespitste informatie nodig, veel allochtonen ook. En soms is er simpelweg behoefte aan informatie in de eigen taal.

Direct gebruik in de praktijk

De nieuwe website over anticonceptie en allochtonen geeft zorgprofessionals en voorlichters een praktisch overzicht van materialen en literatuur over, en trainingen in voorlichting aan allochtone patiënten en cliënten. Deze informatie is toegespitst op voorlichting over anticonceptie in de eigen taal, en heeft ook betrekking op de wijze waarop men in een consult het beste met allochtone patiënten en cliënten kan omgaan.

De site stelt de zorgverlener in staat om precies die informatie te downloaden of te bestellen die hij voor zijn praktijk nodig heeft. De huisarts die bijvoorbeeld een Zaïrese op consult krijgt, kan nu vanachter het bureau gerichte basisinformatie in het Frans over pil, spiraal, condoom en sterilisatie downloaden en uitgeprint meegeven aan zijn cliënte. Tevens kan hij kan zich op de site inschrijven voor een training, om meer te weten te komen over de manier waarop vrouwen uit verschillende windstreken aankijken tegen en omgaan met geboorteregeling.

VWS-project

De site is gebaseerd op de inzichten en kennis die zijn voortgekomen uit het project 'Preventie van ongewenste zwangerschappen en voorlichting over geboorteregeling aan specifieke groepen allochtone vrouwen en meisjes'. Dit vierjarige project is door het ministerie van VWS gefinancierd, en leverde een schat aan informatie op over hoe verschillende groepen allochtone vrouwen omgaan met geboorteregeling. Ook heeft dit project veel soorten voorlichtingsmaterialen (beeldmateriaal en anderstalig materiaal) opgeleverd, alsmede trainingen voor professionals en ervaringen door middel van experimentele voorlichting. De resultaten van het project komen nu via het initiatief van NIGZ en Rutgers Nisso Groep aan het veld ter beschikking.

Lancering op congres

De nieuwe website wordt morgen gelanceerd op het tweedaagse congres met de domeinnaam www.anticonceptieallochtonen.nl. Daarnaast verzorgen beide betrokken organisaties op het congres workshops over werken met een multiculturele klantengroep.

Meer informatie

Meer informatie over het project: www.anticonceptieallochtonen.nl en via Paulien van Haastrecht, NIGZ (0348-439843) of Yvonne van der Sluis, Rutgers Nisso Groep (030-2313431).

Het programma van het tweedaagse congres: Anticonceptie: vernieuwend, verrassend en verruimend is te vinden op: www.anticonceptie-online.nl/symposium.htm

---- --