Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Mantelzorg voor psychiatrische patiënten is goed in kaart te brengen


vrijdag 17 oktober 12.00 uur


Promotie Geneeskunde

De introductie van de psychiatrische dagbehandeling - zo n twintig jaar geleden betekende dat familieleden van de psychiatrische patiënt s avonds en in de weekenden thuis de zorg voor de patiënt op zich moesten gaan nemen. Om de belasting van deze zorgtaak - ook wel mantelzorg genoemd - te meten, werkte Bob van Wijngaarden sinds 1987 mee aan de ontwikkeling en het testen van de zogeheten Betrokkenen Evaluatie Schaal, ofwel BES. In zijn proefschrift beschrijft Van Wijngaarden verschillende studies naar de betrouwbaarheid, de waarde, de opzet en het gebruiksgemak van dit meetinstrument. Op al deze terreinen bleek de BES zeer goed uit de bus te komen. De praktijk vormt het beste bewijs hiervan: in 2000 kwam er een definitieve versie van de BES, die inmiddels in negen talen is vertaald en door onderzoekers in heel Europa wordt gebruikt.

B. van Wijngaarden: Consequences for caregivers of patients with severe mental illness. The development of the Involvement Evaluation Questionnaire. Promotor is prof. dr. A.H. Schene.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.