Openbaar Ministerie

Parket Den Haag, 17 oktober 2003

Schietpartij Nachtegaallaan: hoofdagent wordt niet vervolgd

De hoofdagent van Politie Haaglanden die op vrijdag 27 juni op de Nachtegaallaan in Den Haag betrokken was bij een schietincident zal niet worden vervolgd, zo heeft de fungerend hoofdofficier van justitie in Den Haag besloten. Bij het schietincident raakte een 36-jarige man uit Schiedam dodelijk gewond.

Op basis van het onderzoek van de Rijksrecherche naar de toedracht van het schietincident heeft de fungerend hoofdofficier van justitie geconcludeerd dat het optreden van de agent gerechtvaardigd was. Er was sprake van een levensbedreigende situatie aangezien de hoofdagent op een gegeven ogenblik op de grond lag en in een been was gestoken terwijl zijn aanvaller opnieuw met getrokken mes op hem afliep. Voor de hoofdagent was er geen andere mogelijkheid dan gericht te schieten op zijn aanvaller.

Het schietincident had plaats op vrijdag 27 juni nadat buurtbewoners melding hadden gemaakt van een scooter met twee verdacht uitziende personen. Aanvankelijk werd verondersteld dat de twee zich bezighielden met een autokraak. Inmiddels heeft het openbaar ministerie in Den Haag naar aanleiding van het onderzoek naar deze verdacht uitziende personen drie aanhoudingen verricht.

Van de drie verdachten is er één, een 48-jarige man, na drie dagen heengezonden. De Raadkamer heeft op 1 oktober de gevangenhouding van de tweede verdachte, een man van 44 jaar, afgewezen. Het beroep dat het openbaar ministerie tegen deze beslissing heeft aangetekend dient op donderdag 23 oktober. De derde verdachte, een 40-jarige man die op 19 september in Zwitserland is aangehouden en inmiddels aan Nederland is uitgeleverd, zit in voorlopige hechtenis. Over de aanleiding tot het schietincident bestaat nog geen duidelijkheid.