Gemeente Helden

De toren op het Raadhuisplein

Met het gereedkomen van de nieuwbouw van de Pit en de herinrichting van het Raadhuisplein in Panningen hernieuwt de aandacht zich voor de toren op het Raadhuisplein.

De toren behoorde bij het oude gemeentehuis dat in 1965 is gebouwd. De op het plein vrijstaande toren is geïnspireerd door Italiaanse voorbeelden en vormt naar vele zijden een herkenningspunt van het centrum. Bij de sloop van het oude gemeentehuis is besloten om de toren te behouden.

Naar verwachting zal begin 2004 met het ontwerp van het cultureel centrum worden begonnen. De architect zal bekijken op welke wijze de toren kan worden betrokken bij de Cultureel Centrum en hierover een visie geven. Deze visie zal een belangrijk element zijn voor de beantwoording van de vraag wat er met de toren moet gebeuren.

In de tussentijd is het noodzakelijk om de veiligheid rond de toren te garanderen. Onlangs is de toren geïnspecteerd, waarbij het is duidelijk geworden dat het beton is aangetast. Hierdoor bestaat er een kans dat loszittende delen naar beneden vallen. Om het risico op schade en persoonlijk letsel te ondervangen zijn er rond de toren bouwhekken geplaatst. Vanwege het feit dat het nog enige tijd zal duren voordat er definitief iets met de toren gebeurt, is het gewenst nog een aanvullende veiligheidsmaatregel te nemen om het af te schermen gebied te beperken.

Deze maatregel zal bestaan uit het aanbrengen van een fijnmazig net rond de buitenkant van de toren. De bouwhekken kunnen daarna dichterbij de toren worden gezet. De planning is om het net in week 41 rond de toren te spannen.

9-10-2003 10:59