Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
67

Directie:
voorlichting

17-10-2003

Status:
informatie

Scholen krijgen geld voor opleiden onderwijspersoneel

Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en de BVE-sector krijgen een bijdrage in de kosten van het opleiden van toekomstig onderwijspersoneel. Deze vergoeding krijgen scholen als zij een belangrijk aandeel in de opleiding van onderwijsassistenten, lerarenondersteuners en leraren nemen. Dat blijkt uit de notitie Een samenhangend opleidingsstelsel voor de onderwijsberoepen waarmee de ministerraad vandaag akkoord is gegaan en die naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Scholen willen in het kader van hun personeelsbeleid in toenemende mate een aandeel leveren in het in de school opleiden van onderwijspersoneel. Hiermee wordt tevens een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de tekorten aan onderwijspersoneel. Scholen leveren zo een belangrijk aandeel aan een maatschappelijke taak. Daarvoor worden scholen op dit moment niet bekostigd. Dat doet zich in het bijzonder voelen wanneer het net in de school opgeleide personeel vertrekt naar een andere school.

Uit de notitie blijkt verder dat er een landelijk platform komt dat voorstellen gaat doen over de gewenste bekwaamheidseisen voor alle onderwijsberoepen. Dat platform wordt gevormd door mensen uit het onderwijsveld zelf: leraren, schoolleiders, bovenschools managers en bestuurders van scholen voor primair en voortgezet onderwijs en de BVE-sector en ook mensen van de opleidingen voor onderwijspersoneel. Per beroep wordt een basispakket van bekwaamheidseisen ontwikkeld. Dat zal de doorstroommogelijkheden binnen het onderwijs bevorderen. De bekwaamheidseisen worden uiteindelijk door de minister van OCW vastgesteld bij algemene maatregel van bestuur. Het standaardiseren van de basispakketten leidt tot opleidingen met een landelijk geldig civiel effect. Aanvullend krijgen opleidingsinstellingen nadrukkelijk de ruimte om zich te richten op regionale wensen of wensen per school.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl