Ingezonden persbericht

persbericht 13 oktober 2003

Het Meertens Instituut opent zijn deuren

Op zondag 19 oktober van 12.00 uur tot 17.00 uur vindt op het Meertens Instituut een open dag plaats. In het kader van de WetenWeek laten de medewerkers verschillende kanten van het onderzoek zien. Het Meertens Instituut is een onderdeel van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen).

Wetenschappers onderzoeken op het Meertens Instituut allerlei facetten van het dagelijkse leven in Nederland. Er is een afdeling Variatielinguïstiek, die alles onderzoekt over de dagelijkse manier van spreken, zowel in verschillende streken als bij verschillende bevolkingsgroepen. En er is een afdeling Nederlandse Etnologie. Zij bekijken hoe de mensen in Nederland het dagelijks leven inrichten. In deze multiculturele maatschappij onderzoeken zij bijvoorbeeld of Marokkanen ook Sinterklaas vieren en hoe verschillende bevolkingsgroepen hun huis inrichten. Is er iets typisch Nederlands of typisch Turks? Of zijn we met z'n allen veel meer geïntegreerd dan we eigenlijk dachten? Welke levensliederen kent men nog, en welke verhalen? Op het Meertens Instituut hebben ze de antwoorden op deze vragen.

Zondag 19 oktober kunt u al het onderzoek eens nader bekijken en er zelf aan meedoen. Voor de kinderen zijn leuke activiteiten georganiseerd. Zo mogen zij bijvoorbeeld ansichtkaarten maken van wat zij vinden dat de identiteit van hun dorp of streek duidelijk maakt. Ook mag iedereen zelf meezingen in de smartlappenworkshop! Tot slot kan iedereen onder het genot van een hapje en een drankje nog eens napraten met de wetenschappers.


---

Voor meer informatie en een uitgebreid programmaboekje kunt de website raadplegen: www. meertens.knaw.nl of even bellen met Astrid Verburg: 020 - 462 85 00

Het Meertens Instituut is een wetenschappelijk instituut en onderzoekt en documenteert de Nederlandse taal en cultuur.