Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden
13-10-2003

Zondag 19 oktober: Leidse Wetenschapsdag 2003
praat eens met een taalmachine

De taalmachine Delilah maakt grammaticaal perfecte Nederlandse zinnen, maar drukt geen gedachten uit. Wie echter een zin van Delilah zonder de grammatica te veranderen kan herschrijven zodat er wel een gedachte wordt uitgedrukt, maakt kans op een prijs van de opleiding Taalwetenschap van de Universiteit Leiden. Een onderonsje met Delilah is mogelijk op de Leidse Wetenschapsdag op zondag 19 oktober. Als ieder jaar in oktober opent de Universiteit Leiden dan een dag haar deuren voor het publiek, dat de kans krijgt wetenschappers uit te horen, het instrumentarium te bekijken en zelf de knoppen te bedienen. Nieuw op de Wetenschapsdag zijn dit jaar taalcomputer Delilah en het Grote Cultuurspel, beide te vinden op de Science Fair in de Hortus. Voor het eerst komt ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met een groot eigen programma: verlies je evenwicht in de evenwichtskamer en ontdek hoe een MRI-scan werkt!

De Leidse Wetenschapsdag vindt plaats op zeven locaties in Leiden - met gratis buspendeldienst. Het thema van dit jaar is Kwaliteit van Leven. 'Wie bepaalt wat dat is?' vraagt een filosoof zich onmiddellijk af. Bezoekers van de Wetenschapsdag kunnen hierover discussiëren met filosofen van de Universiteit Leiden. In de Sterrewacht wordt uit de doeken gedaan waarom op de Aarde wel leven mogelijk is, en elders in het Heelal niet. In de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen wordt de vraag gesteld of kwaliteit van leven in de genen zit, en in de Hortus Botanicus adviseert een plantendokter hoe je de kwaliteit van leven van je tuin- en kamerplanten kunt optimaliseren.

Kinderen kunnen in het pretlab van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen zelf proefjes doen en producten maken die hun kwaliteit van leven verbeteren. Bijvoorbeeld de discobroche die hen superhip maakt in de disco. Ook Museum Boerhaave heeft een speciale kinderactiviteit: Willy Wortels Werkplaats. In het Forensisch Laboratorium van het LUMC kunnen kinderen zelf de dader van een misdrijf opsporen. Ze maken daarbij kans op een 'crimefighter' T-shirt. Voor kinderen is ook de Sterrewacht zeer interessant, en het glasblazen in de Leidse Instrumentmakersschool wordt door hen eveneens altijd zeer spannend gevonden.

Zie voor het programma met uitgebreide beschrijvingen: www.wetenschapsdag.leidenuniv.nl en www.lumc.nl


---
Voor de redactie,

Universiteit Leiden