Rijksuniversiteit Groningen

125-Wetenschapsdag 19 oktober: Veel te doen en te beleven

Datum: 10 oktober 2003

Tijdens de Wetenschapsdag op zondag 19 oktober houden verschillende onderdelen van de Rijksuniversiteit Groningen open huis van 12.00 tot 17.00 uur. Onderzoekers en andere medewerkers laten de bezoekers het vernuft van wetenschap en techniek zien. Veel activiteiten richten zich op jonge bezoekers, maar uiteraard is iedereen welkom.

KVI

Traditiegetrouw staan de deuren van het KVI (Kernfysisch Versneller Instituut) tijdens de Wetenschapsdag weer open voor nieuwsgierige bezoekers. De indrukwekkende apparatuur is te zien en deskundigen vertellen over het onderzoek dat daarmee wordt uitgevoerd. Ook zijn er demonstraties en experimenten die de bezoekers zelf kunnen doen. Voor de jongste bezoekers is er een puzzeltocht. 's Middags staan twee korte lezingen op het programma: `Kern-kwaliteit: hoe de nucleaire wetenschappen de kwaliteit van leven beïnvloeden?' door Peter Dendooven (14.00 uur) en `Het scholierenproject Kosmische Straling: een speurtocht naar bijzondere signalen uit het heelal' door Johan Messchendorp (15.30 uur).

Sterrenkunde en Ruimteonderzoek

Sterrenkundig Instituut Kapteyn en SRON (Stichting Ruimteonderzoek Nederland) organiseren een boeiend programma voor jong en oud. Er zijn lezingen, een demonstratie over de zon, een internetcafé en een puzzeltocht voor de jongste deelnemers. Een aantal opstellingen laat zien hoe men de levenskwaliteit van sterren meet.

In 2007 wordt de satelliet Herschel gelanceerd met aan boord een meetinstrument dat de naam HIFI draagt. Dit Gronings instrument heeft de unieke eigenschap om - hoog in een baan om de aarde - stervormende wolken, pasgeboren en stervende sterren en hele, op elkaar botsende melkwegstelsels zichtbaar te kunnen maken.

Slagveld

Maak je eigen shampoo, drop, winegums en pepermunt. Doe simpele huis- tuin- en keukenproefjes. Meet je eigen bloedsuiker. Maak zelf geurtjes... Kortom, in het Natuurkunde & Scheikunde-gebouw is er veel te doen en te beleven. Vooral kinderen worden door deze activiteiten aangesproken. Een dankbaar publiek, volgens W&N-voorlichter Theo Jurriens: "We schrijven veel basisscholen aan. Vorig jaar hadden we drie klassen op bezoek tijdens de week. Dat was een groot succes. Een moeder vroeg zelfs of zij ons kon inhuren voor kinderpartijtjes". De kinderen konden vorig jaar zelf haargel en shampoo maken. Jurriens: "Aan het einde van de dag waren de lokalen een slagveld, maar dat heeft de universiteit er graag voor over".

Universiteitsmuseum en Universiteitsbibliotheek

`Kwaliteit van (on-)gezond leven' is de titel van een tentoonstelling over de geschiedenis van de pathologie die deels in het Universiteitsmuseum en deels in de Universiteitsbibliotheek te zien is. In het Universiteitsmuseum zijn rondleidingen. Bovendien is de tentoonstelling `Wat een ruimte!', over veertig jaar ruimteonderzoek, te zien. Ter gelegenheid van de Wetenschapsdag is het Universiteitsmuseum gratis toegankelijk van 13.00-17.00 uur.

Adressen


* Kernfysische Versneller Instituut (KVI), Zernikelaan 25 (Zernikecomplex)

* Kapteyn Instituut/SRON, Landleven 12 (Zernikecomplex)
* Natuurkunde & Scheikundegebouw, Nijenborgh 4 (Zernikecomplex)
* Universiteitsmuseum, Zwanestraat 33

* Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4

Het KVI is bereikbaar met pendelbussen die vanaf de hoofdingang van het Natuurkunde & Scheikundegebouw en vanaf het eindpunt van buslijn 11 vertrekken

Noot voor de pers


* Meer informatie: Theo Jurriens, (050) 363 4346/4615 (werk)
* Zie ook: www.rug.nl/wetenschapsdag