Gemeente Heerlen

Ten Esschen / Heerlen, 18 oktober 2003

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Heerlen,

De heer J.G.M. Lurvink

p/a de griffier van de gemeenteraad,
de heer J. Geurts
j.geurts@heerlen.nl

Betreft: mogelijke wijzigingen dienstregeling NS

Kader: vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen conform artikel 35 reglement van orde van de gemeenteraad

Geachte heer Lurvink,

Bij dezen wens ik namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks over mogelijke wijzigingen van de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders conform artikel 35 van het reglement van orde van de gemeenteraad. Ik verzoek u daarbij om het college van B&W zo spoedig mogelijk van deze vragen in kennis te stellen, zodat dit een tijdige beantwoording van deze vragen bevordert.

Onlang werden via de regionale media acties aangekondigd van personeel van de Nederlandse Spoorwegen. In het bijzonder zijn er ook acties te verwachten vanuit Heerlen. De reden van deze acties ligt naast een wijziging van het dienstrooster ook in een mogelijk aanstaande wijziging van de dienstregeling. Deze aanpassing van de dienstregeling zou ook een verslechtering betekenen voor de treinreizigers vanaf station Heerlen. Naar verluid zullen op korte termijn stoptreinen in de richting van Sittard niet meer adequaat aansluiten op de intercitytreinen. Op de langere termijn (± 2007?) staat (weer) de intercity - status van station Heerlen ter discussie. Het voorgaande leidt onze fractie naar de volgende vragen:

Is het college van B&W bekend met de plannen voor een nieuwe dienstregeling (waarschijnlijk ingaande 14 december 2003) en de mogelijke gevolgen voor de dienstregeling vanuit NS - station Heerlen?

In hoeverre betekenen de aanstaande aanpassingen van de dienstregeling een verslechtering van het aanbod en de dienstverlening?

Indien de vorige vraag bevestigend wordt beantwoord, is het college dan nog voornemens om tegen deze plannen te ageren, met het doel dat er geen verslechteringen van het vervoersaanbod en dienstverlening optreden?

Is het college ook bekend met hernieuwde plannen voor het beëindigen van de intercity - status van NS - station Heerlen?

Bestaat er een verband tussen deze plannen en de mogelijke introductie van lichte treinen (light rail) in Zuid - Limburg, naast de lijn Kerkrade - Maastricht ook in de richting van Aken en Sittard?

Bestaan er plannen om grotere delen van het treinverkeer in Zuid - Limburg openbaar aan te besteden, anders dan alleen de lijn Kerkrade - Heerlen - Maastricht?

Ik verzoek het college om spoedig de commissie Stedelijk beheer of Stadsontwikkeling te informeren over de plannen en met name de recente ontwikkelingen hierin over het treinverkeer van en naar onze stad. Voor de goede orde deel ik u nog mede dat ik een afschrift van deze vragen naar de media heb gezonden. Ik dank u bij voorbaat voor uw aandacht en medewerking.

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad van Heerlen,

Harrie Winteraeken


---- --