Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utecht
Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

9 oktober 2003

Utrecht-lezingen in de regio 2003
Investeren in zachte en harde infrastructuur

Prof. dr. Jan Terlouw (oud-minister van Economische zaken) en prof. dr. Wim Turkenburg (hoogleraar Natuurwetenschappen & Samenleving Universiteit Utrecht) zijn op 20 oktober aanstaande de gespreksleiders in een debat over de investeringen in onze nationale infrastructuur. Het debat (19.00 uur, Trippenhuis Amsterdam) wordt georganiseerd door het alumninetwerk van de Universiteit Utrecht in de regio Amsterdam.

Investeren in Schiphol, in wegen, in de Betuwelijn (de harde infrastructuur). Of investeren in kennis, in zorg, in veiligheid (de zachte infrastructuur). Hoe wegen wij deze investeringen tegen elkaar af? Immers, als er keuzes en afwegingen worden gemaakt, dan liggen daar motieven aan ten grondslag. Het is interessant om deze motieven in kaart te brengen. Dan wordt zichtbaar welke grenzen er worden gesteld, welke keuzes worden gemaakt, en welke waardeoordelen daaraan ten grondslag liggen. Welke investering heeft in de ogen van de besluitmakers meer waarde? Zijn dat de investeringen in de harde structuren of in de zachte structuren en in hoeverre wordt die keuze beïnvloed door sterke lobbies, regeerakkoord, Europese regelgeving of wat dies meer zij. Waar vinden we een balans? Wat kunnen een kennisinstituut als de Universiteit Utrecht en haar alumni bijdragen aan een gebalanceerde dialoog en een evenwichtige besluitvorming?

Jan Terlouw, oud-minister van Economische Zaken, leidt het thema in, waarna in een discussie met een panel en de zaal het gesprek onder leiding van Wim Turkenburg wordt voortgezet. In het panel hebben onder andere zitting M. de Brauw (secretaris van de Algemene Rekenkamer), en M.Versnel-Schmitz (ruimtelijk adviseur van de vereniging Natuurmonumenten).

De bijeenkomst is onderdeel van een reeks van 'Utrecht-lezingen in de regio' die dit najaar worden gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds en worden door regionale netwerken van alumni gerealiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht.

Maandag 20 oktober 2003, 19.00 uur (ontvangst met broodjes, start programma: 19.45 uur)
Trippenhuis (Tinbergenzaal), Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Utrechtlezing: Investeren in zachte en harde infrastructuur

Prof. dr. Jan Terlouw en prof. dr. Wim Turkenburg

Onderdeel van het programma 'Utrecht-lezingen in de regio'

Meer informatie over deze en de overige Utrechtlezingen: http://www.alumni.uu.nl