Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken-

Persbericht-

14 oktober 2003-

MINBZ: Van Ardenne naar Tanzania, Rwanda en Uganda

Minister van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) brengt van 20 tot en met 22 oktober 2003 een bezoek aan Afrika om de vredesprocessen in de Grote Merenregio en in de Hoorn te bespreken. Zij doet daarbij Tanzania (20 oktober), Rwanda (20-21 oktober) en Uganda (21-22 oktober) aan. In gesprekken met regeringsleiders, ministers en maatschappelijk middenveld zal zij de Nederlandse betrokkenheid bij de situatie in de Grote Meren bevestigen. Ze reist af naar Noord-Uganda om aandacht te vragen voor het daar woedende conflict tussen het 'Lord Resistance Army' en de Ugandese overheid. Daarnaast neemt zij deel aan de ministersbijeenkomst van de Inter Governmental Authority on Development (IGAD), met als belangrijkste agendapunt het vredesproces in de Hoorn van Afrika.

De vredesprocessen in de Grote Meren en de Hoorn van Afrika staan hoog op de agenda van Van Ardenne. Ze gaf dit al aan in haar beleidsnotitie van begin oktober. Haar huidige reis is een logisch vervolg op eerdere betrokkenheid bij de regio's. In oktober 2002 bezocht ze met minister de Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) de Hoorn van Afrika. Het daar gevoerde overleg kreeg begin april een vervolg in Noordwijk, waar een internationale donorconferentie plaatsvond over de wederopbouw van Soedan. Half augustus dit jaar brachten beide bewindspersonen een bezoek aan de Grote Meren.

Grote Meren-

Het Nederlandse regionale beleid voor de Grote Merenregio betreft de landen rond het Oost-Congolese bekken (Democratische Republiek Congo, Rwanda, Burundi en Uganda). Met Rwanda en Uganda heeft Nederland een meerjarige ontwikkelingsrelatie. In de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi is ons land betrokken bij humanitaire hulpverlening, stabilisatie, ontwapening en herintegratie van strijders. In Burundi wordt de inzet van Zuid-Afrikaanse militaire eenheden in het kader van het Arusha-akkoord financieel ondersteund.

Hoorn van Afrika-

De Hoorn van Afrika omvat de landen Ethiopië, Eritrea, Sudan, Somalië en Djibouti. Met Ethiopië en Eritrea heeft Nederland een meerjarige ontwikkelingsrelatie. Verder speelt ons land een actieve rol bij het vredesproces in Sudan en verleent het noodhulp aan Somalië. Nederland is actief betrokken bij het IGAD Partners Forum. De IGAD (Inter Governmental Authority on Development) is een regionale organisatie voor de Hoorn van Afrika, die een belangrijke rol speelt bij het oplossen van conflicten in de regio.