Waterschap Groot Salland

Zwolle, 15 oktober 2003

COMMISSARIS VAN DE KONINGIN STELT UITGEBREIDE RIOOLWATERZUIVERINGEN DEVENTER EN OLST IN BEDRIJF

Op maandag 20 oktober vanaf 14.00 uur stelt de Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, de heer mr. G.J. Jansen, de uitgebreide en gerenoveerde rioolwaterzuiveringen in Deventer en Olst officieel in bedrijf. De inbedrijfstelling van Deventer wordt op het bedrijfsterrein uitgebeeld door een groep steltlopers afgerond met een handeling door de CdK.
Met de aanvoer van de eerste vrachtwagen zuiveringsslib uit Olst naar de slibontwateringsinstallatie in Deventer krijgt de inbedrijfstelling van deze rioolwaterzuivering gestalte.

Rioolwaterzuivering Deventer
Op deze rioolwaterzuivering wordt naast het huishoudelijke en industriële afvalwater uit Deventer ook het afvalwater van Diepenveen en Schalkhaar gezuiverd. De renovatie en uitbreiding was een omvangrijke project en bestond uit twee fasen. In de eerste fase zijn 3 nieuwe nabezinktanks en één van de twee nieuwe biologische reactors in gebruik genomen. Met de afronding van fase twee maken nu ook de 2e nieuwe biologische reactor en de 4 bestaande nabezinktanks deel uit van het zuiveringproces. De voltooiing van de uitbreiding van de RWZI heeft een gunstig effect op de verwerking van het afvalwater van Deventer.
De capaciteit waarmee het afvalwater uit het riool wordt verpompt is vergroot van 4.000 m3 /uur naar 7.000 m3 /uur. Hierdoor komt het minder voor dat bij hevige regenval afvalwater via riooloverstorten in het oppervlaktewater terechtkomt. Door de 'biologische' uitbreiding van de RWZI wordt ca. 90 % stikstof en fosfaat uit het afvalwater verwijderd. De overlast van geluid en geur is een stuk lager dan in de oude situatie. Dit komt onder meer door het uit gebruik nemen van het oude beluchtingbassin.

Het gekozen zuiveringsysteem voor de RWZI Deventer is het BCFS proces (biologisch/ chemische fosfaat- en stikstofverwijdering) dat door het Waterschap Groot Salland samen met een ingenieursbureau is ontwikkeld. De werkzaamheden namen ruim 2 jaar in beslag.
De totale investeringskosten bedragen ca. 25 miljoen euro.

Oeverzwaluwen
In de zandwallen die na de werkzaamheden achter op het terrein van der rioolwaterzuivering zijn ontstaan, heeft zich de beschermde oeverzwaluw genesteld. Na overleg met Staatsbosbeheer en de buren blijven deze wallen gehandhaafd.

Rioolwaterzuivering Olst
Deze installatie dateert uit 1990 en zuivert het afvalwater van Olst, Wijhe, Welsum en Den Nul. Uitbreiding was noodzakelijk omdat uit gemeentelijke rioleringsplannen bleek dat de hydraulische capaciteit voor de komende 15 jaar onvoldoende was. Oorzaken hiervoor zijn een toename van de bevolking, verbetering van de rioolstelsels en het aangescherpte rioleringsbeleid van het waterschap. Een andere reden voor uitbreiding was de verplichting voor het waterschap om vanaf 2003 minimaal 75% van de aangevoerde stikstof uit het afvalwater te halen. De belangrijkste uitgevoerde werkzaamheden zijn: aanpassing beluchting, nieuwe nabezinktank en uitbreiding gemaal.

Bij het ontwerp is verder rekening gehouden met de wettelijke vereiste vuiluitworproductie van 50% uit het rioleringsstelsel van Olst tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten.
Dit werd bereikt door het extra verhoging van de hydraulische capaciteit op de rioolwaterzuivering. Als voor het bereiken van gelijkwaardige milieueffecten via aanpassingen aan de gemeentelijk riolering was gekozen, zouden de kosten hiervoor beduidend hoger zijn uitgevallen. Het maatschappelijk voordeel bij de nu gekozen oplossing bedraagt ruwweg 450.000 euro. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in de periode november 2002 - juni 2003. De totale kosten voor dit project bedroegen 1.650.000 euro.

Gerrit Hiemstra
De weerman Gerrit Hiemstra komt op 20 oktober naar Deventer om een lezing te houden waarin hij een relatie legt tussen het weer en de zuivering van afvalwater/kwaliteit oppervlaktewater. Daarnaast speelt hij een rol bij de inbedrijfstelling.

Open dag
Zaterdag 25 oktober 2003 houdt het waterschap open dag op de rioolwaterzuiveringen Deventer (Roland Holstlaan 2) en Olst (Rijksstraatweg 32). Tussen 11.00 - 16.00 uur is iedereen van harte welkom om te bekijken hoe de vernieuwde installaties het afvalwater van inwoners en industrie zuiveren voordat het schone water op de IJssel wordt geloosd.

fietstocht
Tussen Deventer en Olst is een fraaie fietstocht van ca. 30 km uitgezet. Op beide rioolwaterzuiveringen kan tijdens de open dag van start gegaan worden.

Einde persbericht

---