Politie Friesland


Politieberichten van 19/10 (13.00 uur) t/m 20/10 (07.00 uur)

Fryslân 20-10-2003 - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Franeker: verdachte aangehouden na vernieling
Zaterdag werd om 16.45 uur een verdachte aangehouden na een vernieling van een pinautomaat aan het Raadhuisplein. De man, een 28- jarige inwoner van Franeker gebruikte een skateboard om de automaat te vernielen. De apparatuur liep behoorlijke schade op (o.a. een verbrijzeld beeldscherm). De politie kwam de verdachte op het spoor na een tip waarbij een goed signalement van de man werd gegeven. De verdachte werd kort daarna aangehouden en naar het bureau gebracht voor verhoor. Na verhoor werd de verdachte weer in vrijheid gesteld. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Drachten: getuigenoproep na brand in winkelcentrum
Naar aanleiding van de brand die zondagochtend rond 03.20 uur woedde in het winkelcentrum De Drait aan de Eems is de politie op zoek naar getuigen. In de loop van zondag werd een technisch onderzoek uitgevoerd om de mogelijke oorzaak van de brand vast te stellen. Uit de conclusies van dit onderzoek bestaat het vermoeden dat de brand werd aangestoken. Tijdens de brand liep een supermarkt veel brandschade op. Overige panden van het winkelcentrum liepen blus- en rookschade op. De politie vraagt getuigen die in de nacht van zaterdag op zondag bijzonderheden hebben gezien om zich te melden via telefoonnummer 0900 8844.

Heerenveen: kop-staart aanrijding met letsel
Op zaterdag raakte om 16.25 uur een 44- jarige man uit Heerenveen gewond tijdens een kop-staart aanrijding aan de Koornbeursweg. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Tjongerschans met nekletsel. De man reed als passagier mee in de personenauto van een 50- jarige automobilist uit Heerenveen. Het voertuig werd aan de achterzijde geraakt door een tweede personenauto. De bestuurder van de tweede auto, een 19- jarige inwoner van Heerenveen, had door de laagstaande zon niet gezien dat de rij met autos die voor hem reed weer tot stilstand was gekomen. Een aanrijding was het gevolg. Beide voertuigen raakten licht beschadigd.

Leeuwarden: mishandeling
Zondag werd om 18.52 uur een 17- jarige Leeuwarder mishandeld in een zwembad aan de Jelsumerstraat. Het slachtoffer kreeg van een 32- jarige Leeuwarder een vuistslag op zijn hoofd, maar raakte niet gewond. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Volgens de eerste verklaringen lagen ongepaste opmerkingen, met name van het slachtoffer, ten grondslag aan het incident. Het slachtoffer deed aangifte. De verdachte werd na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Wolvega: diefstal auto
Op maandag werd om 03.30 uur een geparkeerd staande bestelauto gestolen aan de Meulestraat. Het betreft een Volkswagen bestel, blauw met het kenteken VL-97-NY. Een 40- jarige inwoner van Wolvega deed aangifte.

Leeuwarden: verdachte op heterdaad aangehouden
Zondag werd om 07.38 uur een 23- jarige Leeuwarder aangehouden aan de Annie Westlandstraat op verdenking van poging tot inbraak en vernieling van personenautos. De verdachte was onder invloed van alcohol. Hij werd overgebracht naar het bureau voor verhoor en ingesloten. De politie kwam de verdachte op het spoor na een tip van een oplettende getuige waarbij een goed signalement van de man werd verstrekt. Diverse autobezitters hebben inmiddels aangifte gedaan van vernieling en beschadiging van hun personenauto.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Wolvega: Acht Pilarenplein, zondag 22.40 uur, 26- jarige inwoner van Wolvega, 630 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Leeuwarden: Abeelstraat, maandag 01.25 uur, 58- jarige Leeuwarder, 375 ug/l, rijverbod 3 uur, automobilist.

Bakkeveen: woninginbraak
Tussen zondag 20.00 uur en maandag 00.30 uur werd een tv, een videorecorder, een dvd-speler en een receiver weggenomen tijdens een woninginbraak aan de Tsjerkewal. Men kwam de woning binnen door een ruit te forceren. Een 44- jarige inwoner van Bakkeveen deed aangifte.

Oosterwolde: ramkraak kledingwinkel
Maandag vond om 04.23 uur een ramkraak plaats in een kledingwinkel aan het Stipeplein. De
Gehele voorpui werd eruit gereden met een nog onbekend voertuig. De eerste indicatie is dat er voornamelijk spijkerbroeken zijn weggenomen. De komende dagen wordt een nauwkeuriger inventarisatie gemaakt van de hoeveelheid en de waarde van de weggenomen goederen. De eigenaar moet nog aangifte doen. De politie stelt een onderzoek in.