Vlaamse overheid

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

De Vlaamse regering schaft na advies van de Raad van State definitief de tegemoetkomingen aan werkgevers in het loon van moeilijk te plaatsen werklozen af. In de praktijk werden die toch niet meer aangevraagd noch uitgekeerd, en in de VDAB-begrotingen zijn hiervoor ook al enkele jaren geen middelen meer voorzien. De tussenkomst in de lonen van moeilijk te plaatsen werklozen is trouwens op het federale niveau uitgewerkt via het ACTIVA-plan en de algemene en specifieke loonsverlagingen.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

De Vlaamse regering heeft op 18 juli het verdrag met Nederland inzake accreditatie van opleidingen binnen het Nederlandse en Vlaamse hoger onderwijs goedgekeurd. Op 3 september werd dit verdrag in Den Haag ondertekend. Vandaag keurt ze principieel het voorontwerp van decreet goed betreffende de goedkeuring van dat verdrag. Er zal nog advies hierover worden gevraagd aan de VLOR, de SERV en de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

De Vlaamse regering keurt, na advies van de VLOR en de SERV en na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en inrichtende machten, opnieuw principieel een voorontwerp van decreet goed betreffende de rechtspositieregeling van de student, de participatie in het hoger onderwijs en de begeleiding van de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het omvat onder meer de creatie van een Vlaams Onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs waarin enerzijds de besturen en het personeel van de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen vertegenwoordigd zijn en anderzijds een delegatie van de vakorganisaties en een overheidsdelegatie opgenomen zijn. Het maakt ook ruimte voor de mogelijkheid en de verplichting tot integratie van hoger onderwijs voor bepaalde socialepromotie- opleidingen in de hogescholen. Dit voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de VLOR en de SERV en na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel het voorontwerp van bijzonder decreet goed betreffende de integratie van bepaalde afdelingen van het hoger onderwijs voor sociale promotie in de hogescholen. Het voorontwerp wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Het decreet van 2 maart 1999 regelt de aangelegenheden van het volwassenenonderwijs. Het voorziet dat de Vlaamse regering na advies van de Vlaamse Onderwijsraad kan beslissen dat bepaalde centra om organisatorische redenen of om tegemoet te komen aan specifieke regionale noden, hun onderwijsaanbod kunnen aanpassen. Vandaag keurt de Vlaamse regering een structuurwijziging in het hoger onderwijs voor sociale promotie goed voor het schooljaar 2003-2004. Het betreft enerzijds de programmatie van een nieuwe afdeling ondernemingscommunicatie en anderzijds aanpassingen aan de structuurkenmerken van de afdelingen informatica en informaticaprogrammering.


* * *

De Vlaamse regering keurt na advies van de Raad van State definitief het besluit goed dat de specifieke eindtermen voor het algemeen secundair onderwijs (ASO), meer bepaald voor het tweede leerjaar van de derde graad, vastlegt. De eindtermen worden gekoppeld aan "poolen" in plaats van aan "vakken". Een "pool" is de component die het specifiek gedeelte van een opleiding bepaalt. In het besluit worden de eindtermen vastgelegd voor volgende poolen: economie, humane wetenschappen, Grieks, Latijn, moderne talen, sport, wetenschappen en wiskunde. Tevens geeft ze haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat deze eindtermen moet bekrachtigen. Dit voorontwerp wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan het voorstel tot herziening van de onkostenvergoeding aan de leden van de Inspectie van Financiën ter beschikking gesteld van de Vlaamse regering. In het kader van het koninklijk besluit van 1 april 2003, dat de wijziging van het statuut van de leden van het interfederaal korps van de Inspectie van Financiën inhoudt, beslist de Vlaamse regering om een gelijke onkostenregeling te voorzien voor alle inspecteurs van Financiën. Hierdoor wordt de onkostenvergoeding van 490,63 euro verlaagd tot 210 euro per maand. Deze regeling gaat in vanaf 1 november 2003.


* * *

De Vlaamse regering beslist, onder voorbehoud van technisch nazicht, tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van het gewestelijk RUP voor het historisch gegroeid bedrijf Aertssen in Stabroek. Deze voorlopige vaststelling impliceert de inbreng van de lokale besturen voor adviesverlening; de dossiers worden tevens onderworpen aan een openbaar onderzoek.


* * *

De Vlaamse regering keurt het ontwerpdecreet tot tweede aanpassing van de begroting van de Vlaamse Gemeenschap voor 2003 goed, evenals het ontwerpdecreet betreffende de begroting van 2004. De ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement. Tevens hecht de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van programmadecreet dat de tweede aanpassing van de begroting van 2003 begeleidt. Het voorontwerp van programmadecreet dat de begroting 2004 begeleidt, wordt eveneens principieel goedgekeurd. Beide voorontwerpen van decreten worden voor advies aan de SERV, de MiNa-raad, de VLOR en de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT en van Vlaams minister Ludo SANNEN:

De Vlaamse regering keurt de werkwijze goed, die de integratie van de beleidsinstrumenten 'plan- milieueffectrapportage' (plan-m.e.r.) en de 'ruimtelijke veiligheidsrapportage' (r.v.r.) in de lopende strategische planningsprocessen voor de zeehaven inhoudt. Ze hecht eveneens haar goedkeuring aan de werkwijze om deze beleidsinstrumenten te hanteren. Daarnaast keurt ze de inhoudelijke omschrijving en operationalisering goed van het begrip 'ecologische infrastructuur in zeehaven- gebied'.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Na advies van de Raad van State en onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties wijzigt de Vlaamse regering definitief het besluit van 1 juni 1995 inzake de oprichting en samenstelling van een raad van beroep voor sommige Vlaamse openbare instellingen (VOI's). Dit wijzigingsbesluit regelt de toekenning van stemrecht aan de voorzitter of plaatsvervangend voorzitter in de drie kamers van de raad van beroep voor sommige VOI's. Daarnaast dient ook een assessor van het VSOA (Vrij Syndicaat van het Openbaar Ambt) deel uit te maken van de raad van beroep en dient het aantal assessoren namens de overheid uitgebreid te worden met een lid.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

De Vlaamse regering beslist om het vonnis van de recht- bank van Eerste Aanleg te Gent inzake een geschil tussen een aannemer en de Vlaamse overheid uit te voeren. Het vonnis verplicht de Vlaamse overheid tot betaling van een schadevergoeding van 73.513 euro voor het regelmatig schorsen van het werk tijdens het laden en lossen van olietankers. De Vlaamse regering beschouwt dit als een last uit het verleden, want daterend van vóór de regionalisering. Daarom legt de Vlaamse regering 50% van het te betalen bedrag ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.


* * *

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid keurt de Vlaamse regering na advies van de SERV drie voorontwerpen van decreet voor de herstructurering binnen het beleidsdomein Mobiliteit opnieuw principieel goed. Twee voorontwerpen van decreet voorzien in de oprichting van de publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen 'De Scheepvaart' en 'Waterwegen en Zeekanaal'. Deze agentschappen behoren tot het beleidsveld Waterinfrastructuur en Zeewezen en worden daarom tezamen opgericht. Het derde voorontwerp betreft de omzetting van de publiekrechtelijke vereniging en Vlaamse overheidsinstelling VVM De Lijn in een publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn (VVM De Lijn). Het agentschap voor Water en Zeewezen krijgt het statuut van intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoon. De voorontwerpen van decreet worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Met het oog op de bespreking in de bevoegde Commissie bepaalt de Vlaamse regering haar standpunt over het voorstel van decreet van Robert Voorhamme, Koen Helsen, Jo Vermeulen en Herman Lauwers tot wijziging van het decreet betreffende de organisatie en de werking van de Vlaamse loodsdienst en betreffende het brevet van havenloods. Het voorstel van decreet beoogt voornamelijk het regelen van een statuut van bootman en de erkenning van het beroep via een gereglementeerd brevet. Een bootman vervult gespecialiseerde veiligheidstaken, namelijk het assisteren van de kapitein en/of loods bij het aan- en afmeren van schepen aan havenaanlegplaatsen.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN :

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een ontwerpdecreet goed tot herstruc- turering van de Vlaamse Milieuholding (VMH). De VMH is een investeringsmaatschappij, opgericht in 1991, die aandelen koopt in nutsbedrijven, milieubedrijven of energiebedrijven. De aandelen die de VMH op dit moment in handen heeft, zullen via de herstructurering voor een deel ondergebracht worden bij een andere investerings- maatschappij (PMV) en voor een deel op de privé-markt aangeboden worden. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend in het Vlaamse Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, de jaarlijkse verplichte bijdrage van de scheepseigenaars voor het Fonds voor Scheepsjongens definitief goed. Het Fonds voor Scheepsjongens wordt voor de helft gespijsd door de reders, of de scheepseigenaars, voor de andere helft door Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen. Jaarlijks moeten de Vlaamse reders 0,12 procent van de bruto-opbrengst van hun schepen afstaan. Met het fonds worden de lonen van de scheepsjongens en de kosten van hun sociale bijdrage betaald.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER :

De Vlaamse regering keurt principieel de lijst van subsidieerbare vrijwilligersactiviteiten goed. In het nieuwe ontwerp werd rekening gehouden met de principes van de wetsmatiging en de verhoging van de toeganke- lijkheid voor organisaties. Er is ook een aantal onduidelijkheden weggewerkt. Het besluit is van kracht van 1 januari 2004 tot en met 31 december 2005 en wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER en van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot wijziging van artikel 43 van het Verdrag inzake de rechten van het kind. Deze wijziging werd aangenomen op de Conferentie van de staten die partij zijn bij het Verdrag. De wijziging voorziet een verhoging van het aantal leden van het comité van experts inzake de rechten van het kind van tien naar achttien personen. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het instemmingsdecreet goed betreffende de overeenkomst tussen de Europese Unie en Chili. De associatieovereenkomst werd ondertekend op 18 november 2002. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan het besluit tot internationale ratificatie van het samenwerkingsakkoord met Slowakije, ondertekend in Bratislava op 30 mei 2002. Het samenwerkingsakkoord werd op 25 juni 2003 door het Vlaams Parlement goedgekeurd.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het verdrag tot uitbreiding van de Europese Unie. Met de uitbreiding kunnen Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije toetreden tot de EU. Het toetredingsverdrag moet door de 25 huidige en toekomstige lidstaten worden geratificeerd en treedt in werking op 1 mei 2004. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


---
einde

---