RVU

Ned. 3 / 747AM / Radio 1 / rvu.nl P E R S B E R I C H T

PB 1020 Hilversum, 10 oktober 2003

DE DROOMFABRIEK
een multimediaal RVU-project over keuzes in je leven TV: VANAF 20 OKTOBER 2003, ACHT MAAL OP MAANDAG VAN 20.30-21.00 UUR, NED. 3 RADIO: VRIJDAG 24 OKTOBER VAN 16.00-16.45 UUR OP 747AM (HERH. VAN 00.00-00.45 OP RADIO 1) INTERNET: WEBSITE DE DROOMFABRIEK, LEVENSLIJNEN VANAF 13 OKT: RVU.NL/DROOMFABRIEK BOEK: DE DROOMFABRIEK, HOE JE WORDT WIE JE BENT; EEN BOEK OVER ZELFMANAGEMENT

Stel, je bent 40, 50, 60, de helft van je leven is voorbij en je bent zo eigenwijs toch nog wat te willen. Wie weet liggen de beste jaren van je leven nog voor je. Kun je daarop wezenlijk invloed uitoefenen? Veel keuzes die je al op jonge leeftijd maakt hebben gevolgen voor de rest van je leven. Je kiest voor een opleiding, een baan, een carrière, een levensrichting... Maar kies je vrijwillig of onder druk van je omgeving of de maatschappij? En kun je je leven op latere leeftijd nog een draai geven? Het multimediale RVU-project De Droomfabriek gaat over keuzes maken, dromen en richting geven aan je leven.

TELEVISIE: DE DROOMFABRIEK, EEN ACHTDELIGE SERIE OVER KEUZES IN JE LEVEN In de tv-serie komen mensen van alle generaties aan het woord over hun keuzes, dromen en levensloop. Je hebt niet alles te kiezen in het leven. Was je voor de oorlog lid van de AJC (Arbeiders Jeugd Centrale), dan kleurt dat wel je wereldbeeld. Was je jong in de jaren zestig, dan kreeg je het idealisme met de paplepel ingegoten. En was je een veelbelovende student in de jaren zeventig, dan moest je in de jaren tachtig constateren dat er nauwelijks werk was en dat er niemand op je zat te wachten. Welke rol spelen kortom factoren als afkomst, opvoeding en de tijd waarin je opgroeit in je verdere levensloop? In de serie worden keuzes en dromen afgezet tegen afkomst, talent, ouderschap, de omslag in je leven, vitaal oud worden, gebreken en afscheid. Vanaf 20 oktober acht maal op maandag van 20.30 ­ 21.00 uur, Nederland 3

Aflevering 1: over de invloed van afkomst (ouders, milieu etc.) op keuzes en dromen.

Aflevering 2: over de talenten die je hebt meegekregen en wat je ermee doet en wilt.

Aflevering 3: o.a. over het kiezen van een opleiding en de onzekerheden daarbij.

RADIO: DE DROOMFABRIEK, EEN DOCUMENTAIRE OVER KEUZES IN JE LEVEN RVU's Radiodocumentaire over keuzes in je leven.
Vrijdag 24 oktober van 16.00 ­ 16.45 uur op 747AM (Herh. van 00.00 ­ 00.45 uur op Radio 1)

WEBSITE: DE DROOMFABRIEK, LEVENSLIJNEN
Op de website "De droomfabriek: levenslijnen" zijn de nog levende generaties in Nederland in kaart gebracht, gekoppeld aan de levensfasen waarin de generaties zich nu bevinden. De stille generatie bijvoorbeeld, geboren tussen 1930 en 1940, is nu aanbeland in de vierde levensfase; die van de actieve ouderdom. En de nog jonge pragmatische generatie, geboren vanaf 1970, bevindt zich nu in de tweede fase van het leven, die van het volwassen worden.

Alle fasen van de levensloop worden beschreven en onderwerpen die aan de orde zijn in die fasen worden verder uitgediept. Nieuwe trends op het gebied van wonen, pensioenen en het verdelen van arbeid over de levensloop komen aan bod. Ook de generaties worden beschreven en het specifieke tijdsbeeld wordt weergegeven aan de hand van beeld- en geluidsmateriaal. De website is als het ware een theoretische onderlegger voor het Droomfabriek-project. Het verduidelijkt de basis waarop keuzes door mensen worden gemaakt in de loop van hun leven. Vanaf 13 oktober 2003: rvu.nl/droomfabriek

BOEK: DE DROOMFABRIEK, HOE JE WORDT WIE JE BENT
Bij dit project verschijnt het boek 'De Droomfabriek', met als subtitel: 'Hoe je wordt wie je bent'. Een boek over zelfmanagement: bewust keuzes maken en je eigen leven vormgeven.

Wie ben je eigenlijk, wat wil je nu werkelijk en wat houdt je tegen? Het leven is eenmalig en je kunt niets overdoen. Juist daarom is het verstandig de dingen minder op hun beloop te laten en de regie ervan meer in eigen hand te nemen. Daarover gaat dit boek. Na een uitgebreide inleiding over de levensvragen en dilemma's die na je 40ste op je pad komen, stelt de schrijver aan de lezer vele vragen die hem verder kunnen helpen bij het bepalen van zijn keuzes in het leven.

Het boek is geschreven door Marc Schabracq (1947), zelfstandig organisatie-adviseur en als psycholoog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (Arbeids- & Organisatiepsychologie). Hij heeft diverse boeken op zijn vakgebied op zijn naam staan. De tekst is aangevuld met vijf interviews van Hetty Hagens (RVU-programmamaker) met mensen die een grote en bewuste verandering in hun leven hebben ervaren.

De Droomfabriek: ¤ 16,50. Te bestellen bij de RVU via rvu.nl/bestelgids of door dit bedrag over te maken op giro 66888 t.n.v. RVU, Hilversum o.v.v. 'Boek De Droomfabriek'. Ook te koop in de boekhandel: ISBN 90 215 4082 7. 160 pagina's. Uitgave: Kosmos-Z&K Uitgevers i.s.m. RVU educatieve omroep.

DE MAKERS VAN DE DROOMFABRIEK:
Televisie-serie: Marieke Hermans, Marijke de Val, Jetske Spanjer, Gerald van Bronkhorst, Bert Kommerij, Bruno Visser (leaderontwerp), Kees Boas (samenstelling en eindredactie). Radiodocumentaire: Lotte Debrouwere (samenstelling), Vincent van Merwijk (eindredactie). Website: Maaike Stumpel (research en redactie), Severin Candel (vormgeving). Boek: Marc Schabracq, Hetty Hagens, Frank Bakker.
Projectleiding: André van Os.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Taskforce Ouderen en Arbeid (website: www.ouderenenarbeid.nl).