D66

D66-debat: de gekozen burgemeester: hoe en wat?

Partijnieuws

Kenniscentrum D66

19-09-2003 - De meningen over een gekozen burgemeester lopen sterk uiteen in ons land. Sommigen zijn ronduit tegen: het gaat toch goed zo? En: wat voor persoon krijg je dan aan het hoofd van je gemeente? Anderen vinden dat het hoog tijd is voor rechtstreekse verkiezingen. Volgens hen is dat democratisch, duidelijk en modern. D66 organiseert op 20 oktober een debat over dit onderwerp, met o.a. minster van Bestuurlijke Vernieuwing Thom de Graaf, VVD-burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten en PvdA-prominent Jos van Kemenade.

Party- en Congrescentrum Engels, Rotterdam (Beatrixzaal) Aanvang 20 oktober 2003 om 20:00 (zaal open vanaf 19:30) aanmelden via info@d66.nl o.v.v. burgemeestersdebat, of 070 3566066

Begin oktober verschijnt een notitie van de minister voor bestuurlijke vernieuwing en
koninkrijksrelaties, Thom de Graaf. Hierin doet hij concrete voorstellen over de wijze waarop de burgemeester in de toekomst gekozen wordt en over de consequenties die een gekozen burgemeester zal hebben voor de politieke en bestuurlijke verhoudingen in de gemeente. Deze notitie vormt het uitgangspunt voor het debat.

Over een aantal aspecten zal stevig gediscussieerd worden. Enkele vragen: hoe sterk wordt de functie van burgemeester gepolitiseerd? Hoeveel macht moet de burgemeester krijgen? En de wethouders en de raad? Hoe dualistisch dient het gemeentebestuur te zijn? Hoe komen wethouders voortaan op hun positie? En kan een gekozen burgemeester de portefeuille openbare orde en veiligheid nog behouden? Kortom: genoeg stof tot debat!

Voorzitter van de avond is Lex Michiels, hoogleraar bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht. Het programma van deze avond ziet er als volgt uit:

20:00
Opening door Alexander Pechtold, voorzitter van D66; 20:05
Inleiding door Thom de Graaf, minister voor bestuurlijke vernieuwing en koninkrijksrelaties;
20:20
Inleidingen en reacties van: Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam (VVD);
Saskia Bruines, voorzitter raadsfractie en ex-wethouder in Amsterdam (D66); Jos van Kemenade, voorm. commissaris van de koningin in Noord-Holland en voorm. burgemeester van Eindhoven (PvdA); Arthur Ringeling, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam;
21.00
Debat met sprekers en de aanwezigen in de zaal; 22:00
Afsluiting